Cum văd Ponta şi Blaga super-imunitatea parlamentarilor?

Premierul Victor Ponta susţine că nu se dă nici un drept în plus privind imunitatea parlamentarilor, în timp ce preşedintele PDL, Vasile Blaga nu doreşte întărirea imunităţii.

Adăugat: 21 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:21 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul PSD Victor Ponta le-a cerut, luni, participanţilor la reuniunea Biroului Permanent Naţional al partidului, să explice mai bine modificările la Statutul deputaţilor şi senatorilor, el adăugând că "limita între a explica prost şi a pica în borcanul de demogogie este întotdeauna foarte subţire"

"Referitor la discuţia privind Statutul parlamentarului, dacă nu se face clar, să nu vă supăraţi pe presă că vă atacă că nu aţi explicat sau n-a înţeles toată lumea foarte bine. Nu dăm nicio imunitate în plus, de altfel, nici nu avem cum să dăm mai multă imunitate. Nu există decât faptul că un parlamentar nu poate fi arestat sau percheziţionat, ceea ce, din câte ştiu eu, există în 26 din 27 de ţări ale Uniunii Europene", spus el.

Ponta a informat că la şedinţa USL au participat şi preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, şi liderul deputaţilor PNL, Dan Radu Ruşanu, şi s-a discutat şi despre modificările la Statutul parlamentarilor.

"Din punctul nostru de vedere, nu trebuie modificat nimic din ce ar putea fi controversat. Se vor opera doar acele modificări care sunt susţinute de către DNA şi de către ANI, de către Parchetul General şi de către ANI, pe care ei le consideră necesare pentru a avea clarificări privind procedurile parlamentare (...) Cu cât faci procedurile mai clare, cu atât le aplici mai uşor. În rest, nu se poate modifica nimic şi nu se poate adăuga nimic în plus faţă de Constituţie", a declarat premierul.

PDL nu doreşte "sub nicio formă" întărirea imunităţii parlamentare

Liderul PDL Vasile Blaga declară că formaţiunea va avea o opoziţie politică şi juridică în legătură cu modificările propuse de USL la Statutul deputaţilor şi senatorilor după şedinţa grupurilor parlamentare reunite, dar că PDL nu doreşte sub nicio formă întărirea imunităţii parlamentare, dimpotrivă.

"Noi nu dorim sub nicio formă întărirea imunităţii parlamentare, ci dimpotrivă, dar vom avea o poziţie politică şi juridică în legătură cu modificarea Statutului deputaţilor şi senatorilor după reuniunea grupurilor parlamentare de la ora 16:00", a precizat Blaga, înainte de BPN.

El a spus că nicio formaţiune politică din opoziţie nu a fost consultată în legătură cu aceste modificări la Statut şi că PDL vrea să ştie dacă USL îşi mai menţine aceste modificări, având în vedere că Crin Antonescu a spus că poziţia PNL este alta.

Ce vor senatorii şi deputaţii?

Solicitarea procurorilor de retragerea a imunităţii în vederea reţinerii, arestării sau percheziţiei a deputatului ori a senatorului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care să justifice măsura solicitată, se arată în proiectul de modificare a Statutului deputaţilor şi senatorilor.

Cererea trebuie însotita de probele considerate relevante si puse la dispoziţie de către parchet, care stau la baza motivelor invocate (propunere de modificare a articolului 24 din legea statutului deputatilor si senatorilor).
 
Un alt amendament prevede ca "hotărârea prin care Camera constată că nu există temei pentru reţinere va fi comunicată de îndata şi CSM pentru a se lua masurile care se impun".

Noile prevederi au fost trimise la Preşedinţie, Guvern, ANI şi Parchet, pentru ca aceste instituţii să exprime un punct de vedere sau să-l amendeze.

Parchetul vrea reformularea prevederilor privind imunitatea

Parchetul General propune reformularea unor prevederi din proiectul de modificare a statutului senatorilor şi deputaţilor deoarece formularea actuală poate determina dificultăţi de interpretare.

Procurorii propun ca cererile de reţinere, arestare sau percheziţie transmise Camerei din care face parte parlamentarul vizat să nu fie însoţite de dosarul cauzei.

Parchetul susţine de asemenea că nu este clară componenţa comisiei care analizează o astfel de cerere.

Pe de altă parte, procurorii consideră că nu este nevoie de dosarul original nici atunci când se cere urmărirea penală pentru săvârşirea unei fapte penale care are legătură cu exercitarea mandatului unui ministru care este şi parlamentar.

În opinia parchetului Instanţei supreme, obţinerea unei autorizări a Biroului Permanent pentru audierea de către un magistrat a unui martor, nu se justifică având în vedere principiul separaţiei puterilor în condiţiile în care sunt respectate prevederile referitoare la accesul la informaţii clasificate.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza