Cum va fi 2016. Ce se scumpește, ce se ieftinește

Anul 2016 începe cu o serie de ieftiniri, dar şi cu unele majorări de preţuri.

Adăugat: 1 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:1 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Printre acestea scăderea TVA de la 24 la 20%, în cazul apei taxa pe valoare adăugată va fi de 9 procente, dar şi impozite mai mari pentru clădiri.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat ieri, în ultima zi a anului, decretul de promulgare a noilor reglementări privind Codul Fiscal şi cel de Procedură Fiscală.

Reducerea taxei pe valoarea adăugată este, desigur, cea mai bună dintre veşti, pentru că cele 4 procente în minus s-ar putea reflecta în preţurile de la raft.

Tot la categoria veşti bune putem enumera dispariţia taxei pe construcţiile speciale din agricultură şi reducerea la 1% a celei pe stâlp.

Supraacciza la carburanţi, în valoare de 7 eurocenţi/litru, rămâne însă în vigoare încă un an, deşi prima variantă a Codului Fiscal prevedea eliminarea ei la 1 ianuarie.

Taxele locale pe clădiri vor fi stabilite în funcţie de destinaţia imobilului, rezidenţială sau comercială, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică.

Tot de anul viitor, cei care obţin venituri din activităţi independente vor fi obligaţi să plătească şi contribuţia la sistemul de pensii, chiar dacă sunt şi salariaţi şi achită deja o astfel de taxă.

De asemenea, persoanele fizice autorizate vor plăti, pe lângă impozitul de 16% pe venit, şi contribuţia de asigurări de sănătate de 5,5% şi pe cea de pensii, de 10,5%.

În acelaşi timp, persoanele fără venituri vor fi obligate să achite asigurările de sănătate şi să depună o declaraţie fiscală în acest scop la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Tot de astăzi benzina şi motorina se ieftinesc cu 3,22 %, respectiv cu 16-19 bani, în urma reducerii TVA.

Preţul benzinei şi al motorinei variază de la o benzinărie la alta, în funcţie de amplasamentul acesteia.Autor:
Gabriela Tătărău
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
1 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza