Cum a modificat Guvernul legislația privind insolvența

Executivul vrea să asigure un mediu concurenţial corect şi să încurajeze companiile care îşi respectă planul de reorganizare.

Adăugat: 30 Septembrie 2018
Ultima actualizare:30 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor
trimite pe mail

Legislaţia privind insolvenţa a fost modificată, în această săptămână, de Guvern pentru a ajuta cele peste 6.000 mii de firme aflate în această situaţie să se redreseze financiar, iar statul să poată recupera mai repede o parte din datorii.

Prin această ordonanţă, Executivul vrea să asigure un mediu concurenţial corect şi să încurajeze companiile care îşi respectă planul de reorganizare.

Disfuncționalitățile apărute prin aplicarea Legii insolvenței în formele sale anterioare au generat din partea societăților aflate în insolvență  datorii financiare neachitate de peste 63 de miliarde de lei, în timp ce recuperarea acestora este dora de 6%, spunea ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

De aceea ministrul crede că aceste creanțe trebuie fie convertite, reduse, fie cesionate în anumite condiții, pentru a se evita falimentul multor societăți cu real potențial de refacere și care ar avea consecințe grave atât în plan social, cât și economic.

Eugen Teodorovici a explicat care sunt și principalele modificări aduse prin ordonanță Legii insolvenței.

Eugen Teodorovici: Cre?terea responsabilității administratorului judiciar, prin urmărirea operațiunilor de gestionare a patrimoniului debitorului, responsabilizarea debitorului în gestionarea activității și plata datoriilor către bugetul de stat, prin condiționarea deschiderii procedurii de insolvență de un procent al creanțelor bugatere, mai mic de jumătate din totalul declarat al creanțelor. De asemenea, respingere a cererii de deschidere a procedurii, dacă se emite notificarea Agenției Naționale pentru Administrarea Fiscală. Administratorul judiciar va avea la dispoziție 30 de zile pentru analiza cererilor de plată, pentru creanțele născute ulterior datei de deschidere a procedurii de insolvență.

Eugen Teodorovici spunea că ordonanța adoptată de Executiv vine să reglementeze situația a peste 28.000 de companii care se află în diferite stadii ale insolvenței și care în marea lor parte acumulează în continuare datorii față de buget sau față de ceilalți creditori din zona privată.Autor:
Petruţa Obrejan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
30 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza