Cum a fost marcată Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naţionale şi 173 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu, marcate în toată ţara.

Adăugat: 16 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:16 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În toată ţara au fost marcate ieri Ziua Culturii Naţionale şi 173 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.

Au fost organizate concerte, recitaluri şi expoziţii, iar la multe muzee accesul a fost gratuit.

Un spectacol de gală a fost găzduit de Opera Naţională din Bucureşti, la care au asistat şi personalităţi politice şi diplomaţi.

În deschiderea concertului transmis în direct de Radio România Cultural, ministrul culturii, Lucian Romaşcanu, a evidenţiat caracterul special al acestei seri:

Lucian Romaşcanu: Suntem împreună, toţi cei care trăim în limba română. Sperăm ca, la anul, dacă lucrurile se vor aşeza, să avem aici, cu ocazia acestei sărbători, şi oameni din Ucraina şi români din Ucraina, şi români din Voivodina, din Timoc şi aşa mai departe.

La Iaşi, la Memorialul Ipoteşti, Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, a fost acordat premiul naţional pentru traducerea şi promovarea operei eminiscene. Câştigătoare a fost Ilina Gregori - trăieşte în Berlin din 1977, unde a făcut şi un doctorat. A scris cărţi importante, studii despre scriitori români şi despre Eminescu în volume de autor şi în volume colective, iar una dintre cele mai importante lucrări se numeşte "Ştim noi cine a fost Eminescu?", publicată în urmă cu mai mulţi ani la editura Art, în România, după cum a transmis corespondenta RRA, Mihaela Buculei.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza