Cultura la Radio România, de Ziua Culturii Naţionale și… mereu

Cultura este la rang de cinste pe toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune.

Adăugat: 15 Ianuarie 2023
Ultima actualizare:15 Ianuarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

RADOR - Radioul public, singura corporație de radio din Romania care are în componența sa două posturi dedicate exclusiv culturii - Radio România Cultural și Radio România Muzical, celebrează, pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și își exprimă respectul datorat culturii, în fiecare zi, pe toate posturile sale.
Radio România Cultural va avea, din 15 ianuarie, o interfață nouă, cu un design actual și cu un grad de accesibilitate ridicat. Conținutul său va fi mai bogat în informații culturale, atent structurate, iar cele mai importante emisiuni vor fi disponibile spre reascultare într-un număr mult mai mare.

În acest fel, Radio România Cultural va fi mai accesibil tuturor ascultătorilor (www.radioromaniacultural.ro), oriunde s-ar afla în lume și la orice oră vor dori să revină la emisiunile favorite sau să le asculte în premieră în online.

De Ziua Culturii Naționale, artiști aflați la kilometrul zero au șansa de a debuta la Radio România Cultural. Tot cu acest prilej, postul de radio transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori/Cartea de poezie a anului 2022.

Radio România Muzical, initiator al proiectului Moștenitorii României muzicale, organizeaza turneul susținut de pianista Kira Frolu, câștigătoarea bursei Moștenitorii României muzicale – ediția 2022. Kira Frolu va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara. Pianista Kira Frolu propune un program inedit, având ca temă Something Borrowed: lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Tudor Dumitrescu, Frédéric Chopin și Igor Stravinski, caracterizate de poezie și virtuozitate, cele mai multe rar abordate pe scenele românești. Primul recital va avea loc pe 14 ianuarie, ora 18:00, la Banca de Cultură Apollonia din Brașov, al doilea, pe 15 ianuarie, ora 19:00, la Sala Radio din București și ultimul, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timișoara, în 26 ianuarie, ora 19:00.

Cultura este la rang de cinste pe toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune. Începand din 12 ianuarie 2023, în fiecare joi, la ora 15:30, studiourile teritoriale difuzează un Jurnal Cultural, cu informaţii regionale şi naţionale, iar emisiunea multiplex regională, difuzată de luni până vineri, între orele 10:00-11:00, va conţine ştiri, relatări, interviuri din zona culturală.

Începând cu 15 ianuarie, chiar de Ziua Culturii Naţionale, Radio România va include, în fiecare jurnal de ştiri, naţional şi regional, un spaţiu destinat exclusiv ştirilor, informaţiilor şi evenimentelor culturale.

Vineri, 13 ianuarie, de la ora 19:00, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, va avea loc, pe scena Sălii Radio, concertul Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta lui Adrian Morar, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca. Concertul va fi transmis live pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dar și online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Editura Casa Radio organizează, în parteneriat cu Colegiul Naţional Pedagogic Regina Maria din Ploieşti și Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, dezbaterea cu public şi atelierul de creaţie Ziua Culturii Naţionale şi puterea modelatoare a marilor personalităţi. Evenimentul are loc la Centrul Cultural Antim Ivireanu din Ploieşti și participă elevi de la Colegiul Naţional Pedagogic Regina Maria din Ploieşti şi cadre didactice din judeţul Prahova. Evenimentul este organizat în contextul în care municipiul Ploieşti va fi Capitala Tineretului din România în anul 2024.

Postul public de radio rămâne un promotor și deopotrivă un creator de cultură, fie că vorbim despre activitatea on air, despre carte – târgurile de carte Gaudeamus Radio România și Editura Casa Radio, teatru – Teatru Radiofonic, Festivalul Grand Prix Nova, platforma e-teatru sau muzică – Orchestrele şi Corurile Radio România.Autor:
Rador
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Ianuarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza