Cu ce documente votăm?

Vezi cine are drept de vot la alegerile locale şi care sunt actele de identitate pe care trebuie să le prezinte alegătorii în secţiile de votare.

Adăugat: 8 Iunie 2012
Ultima actualizare:8 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Duminică, 10 iunie, românii sunt aşteptaţi la vot pentru a-şi alege primarii, consilierii locali, preşedinţii consiliilor judeţene şi consilierii de judeţ.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul sau municipiul în care alegătorul îşi are domiciliul, conform actului de identitate.

De asemenea, alegătorii pot vota şi în unitatea administrativ-teritorială unde şi-au stabilit reşedinţa cu cel puţin trei luni înaintea datei alegerilor.

Pentru prima dată, alegerea primarilor se face din primul tur, fiind declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Potrivit vicepreşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, documentele cu care putem vota la alegerile din 10 iunie sunt următoarele:

►Cartea de identitate

►Buletinul de identitate

►Cartea de identitate provizorie

►Paşaportul diplomatic sau de serviciu

►Carnetul de elev, pentru elevii şcolilor militare

Trebuie să reamintim că nu se votează cu cartea de alegător şi nici cu paşaportul turistic.

Duminică, 10 iunie, secţiile de votare se deschid la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00.

Cetăţenii europeni pot vota la alegerile locale din 10 iunie,  dacă au domiciliul pe raza localităţii unde votează.

"Pot vota cetăţenii UE. Pe evidenţa noastră sunt 37.704. Trebuie să aibă un act de identitate pe baza căruia să fie identificaţi şi dovada domiciliului pe raza respectivă", a precizat Dobre.
    
Potrivit acestuia, principalele ţări de origine sunt Italia (8.800 de persoane), Germania (5.881 de cetăţeni) şi Franţa (peste 4.000 de persoane).

Mai multe detalii pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.Autor:
Alice Vasiloiu
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
8 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza