CSM va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict instituţional

Membrii CSM au votat cu unanimitate de voturi sesizarea Curţii Constituţională pentru a constata existenţa unui conflict între puteri în cazul adoptării OUG privind modificarea Codului Penal şi al Codului de Procedură Penală.

Adăugat: 1 Februarie 2017
Ultima actualizare:1 Februarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să sesizeze Curtea Constituţională pentru conflict instituţional între autorităţile statului, după ce Guvernul a modificat aseară Codul Penal, printr-o ordonanţă de urgenţă, iar în privinţa graţierii unor pedepse, Executivul a decis să adopte un proiect de lege care va fi trimis în procedură de urgenţă la Parlament.

Preşedinta CSM a declarat că adoptarea ordonanţei de urgenţă de modificare a codurilor penale este un demers periculos, nedemocratic şi lipsit de o minima aparenţă de respect faţă de principiile transparenţei decizionale, consultarii şi dezbaterii şi a explicat că Guvernul a adoptat cu mare grabă măsuri prin care politicieni, oameni de afaceri şi foşti primari vor scăpa de dosare penale.

După şedinţa CSM de azi, prezidată de preşedintele Klaus Iohannis, şeful statului a declarat că Guvernul nu poate proceda astfel într-un stat de drept, iar dacă Executivul nu înţelege acest lucru, atunci se vor face paşii prevăzuţi de Constituţie.

"Avem o situaţie total neobişnuită - Guvernul a arpobat ordonanţă de urgenţă, noaptea, fără ca acest act normativ să fi fost pe ordinea de zi a Guvernului, fără avizul CSM. Doamna preşedinte a Consiliului Superior al Magistraturii este hotărâtă să sesizeze Curtea Constituţională pentru un conflict între instituţii. Toţi membrii CSM sunt solidari cu preşedinta CSM. Curtea Constituţională cu siguranţă are libertatea să decidă, dar are inclusiv libertatea să anuleze acest act normativ", a spus preşedintele.

Potrivit legii, conflict instituţional este atunci când una dintre puterile statului, în acest caz cea executivă, încalcă atribuţiile şi prerogativele altor puteri, respectiv cea judecătorească. Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
1 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza