CSM face noi precizări privind protocoalele încheiate cu serviciile de informaţii

CSM a anunţat azi că a încheiat în anul 2012 un protocol cu SRI, care a fost denunţat prin acordul părţilor în martie anul trecut.

Adăugat: 5 Aprilie 2018
Ultima actualizare:5 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul Superior al Magistraturii şi Inspecţia Judiciară fac noi precizări privind protocoalele încheiate cu serviciile de informaţii.

În şedinţa de ieri, CSM a decis să le ceară instituţiilor judiciare, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspecţia Judiciară, să declasifice documentele.

CSM a anunţat azi că a încheiat în anul 2012 un protocol cu SRI, care a fost denunţat prin acordul părţilor în martie anul trecut.

Potrivit unui comunicat de presă, în 2014, CSM a încheiat pe o perioadă nedeterminată un protocol de cooperare cu Centrul Naţional Cyberint în domeniul securităţii sistemelor informatice şi de comunicaţii.

Documentul nu are regimul unui act clasificat, potrivit CSM, iar scopul său a fost de a asigura protecţie reţelelor informatice ale instituţiei în cadrul Sistemului naţional de protecţie a infrastructurilor IT de interes naţional împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic derulat de SRI şi de alte instituţii partenere.

Pe de altă parte, Inspecţia Judiciară precizează că a avut un protocol cu un serviciu de informaţii, dar care nu mai este în vigoare de la începutul anului trecut.

Inspecţia susţine că în prezent, documentul este clasificat, iar de o săptămână a început procedura de declasificare.

Întrucât procesul nu s-a încheiat, instituţia nu poate discuta nimic despre conţinutul documentului şi numele serviciului cu care a încheiat actul.

Inspecţia dă asigurări că toate verificările au fost efectuate cu respectarea procedurii prevăzute de lege prin inspectorii judiciari şi niciodată prin sau cu suportul altor persoane din afara instituţiei şi că nici un raport emis de Inspecţie nu a fost comunicat unei alte entităţi.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza