CSM cere să aibă "un cuvânt de spus" despre Legea "Big Brother"

Consiliul Superior al Magistraturii solicită ca observaţiile sale să fie luate în considerare în cazul modificărilor legislative cu scopul întăririi securităţii naţionale, aflate în prezent în discuţia unei comisii interinstituţionale.

Adăugat: 15 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:15 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, a afirmat astăzi, în şedinţa CSM, că trebuie să se analizeze în ce măsură Legea securităţii cibernetice respectă garantarea dreptului la viaţa privată.

"Legea securităţii cibernetice este un act normativ necesar în actualul context al ameninţărilor teroriste, dar trebuie văzut dacă interesul public, justificat, este proporţional cu garantarea dreptului la viaţa intimă, privată şi de familie", a susţinut astăzi judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM.

Aşa-numita "Lege Big Brother", adoptată în Parlament, dar contestată tocmai pe aceste considerente la Curtea Constituţională, stabileşte că serviciile secrete şi ministerele cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale pot avea acces la diverse date personale fără un mandat de la judecător.

Preşedintele CSM, Marius Tudose, consideră însă că orice situaţie de acest tip impune o solicitare de autorizare din partea unui magistrat.

"Am găsit necesar să formulăm anumite observaţii, în aşa fel încât să fie analizate de un judecător, iar cu privire la Legea securităţii cibernetice noi ne-am dori ca, înainte de promulgare, Consiliul să aibă un cuvânt de spus în această chestiune".

"Legea securităţii cibernetice" a primit votul Parlamentului la sfârşitul anului trecut, iar peste o săptămână Curtea Constituţională ar urma să se pronunţe la sesizarea cu privire la încălcarea vieţii private.

Într-un comunicat remis Agerpres, CSM precizează că nu a primit spre avizare proiectul Legii securităţii cibernetice.
 Autor:
Eliza Ungureanu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza