CSM a avizat revocarea din funcţie a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga

Solicitarea de revocare din funcție a celor doi a fost făcută de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a invocat nereguli în activitatea celor doi procurori.

Adăugat: 4 Iulie 2017
Ultima actualizare:4 Iulie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat revocarea din funcţie a procurorilor DNA Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, i-au precizat surse din CSM redactorului Radio România Actualităţi Mădălina Verman.

Solicitarea de revocare a fost făcută de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, care a invocat nereguli în activitatea celor doi procurori.

Lui Doru Ţuluş i se reproşează că a soluţionat plângeri ce vizau o persoană căreia îi cedase recuperarea unei creanţe salariale, iar Mihaelei Moraru Iorga, neînregistrarea unui denunţ.

Solicitarea Codruţei Kovesi de revocare din funcţie a celor doi vine după ce aceştia i-au făcut plângere şefei DNA la Inspecţia Judiciară.

Motivul? Procurorul şef al DNA le-a cerut să facă un test poligraf în cadrul anchetei prin care se încearcă depistarea celui care a înregistrat şi a dat presei o şedinţă internă a direcţiei.

Codruţa Kovesi neagă însă existenţa unor tensiuni între ea şi cei doi procurori.

"Nu este vorba de nici un conflict, este o cerere prin care am cerut un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori care lucrează /.../ Conform procedurii, nu pot să detaliez motivele. Nu pot să explic acum acest lucru. Tocmai intrăm în procedură în cadrul CSM. Ce am de spus voi spune în cadrul secţiei", a spus Laura Codruţa Kovesi.

Doru Ţuluş susţine că relaţia sa profesională cu şefa DNA a fost adesea tensionată şi spune că a refuzat să facă testul poligraf întrucât i s-a părut o solicitare umilitoare.

"Nu sunt singurul care a refuzat: o dată, pentru că mi-a luat o declaraţie pe formular de martor; a doua, pentru că am văzut că un participant la şedinţă face anchetă. Asta e un fel de "voi sunteţi nişte sclavi"... Oameni, persoane mai presus de orice bănuială; nu e ok. Şi, în al treilea rând, modalitatea prin care am fost chemat telefonic: excelenţă, hai jos, că am adus aparatură", a susținut Doru Ţuluş.

Şi procurorul Mihaela Iorga consideră că şefa DNA a profitat de situaţia creată de publicarea unor înregistrări din şedinţele direcţiei pentru a face epurări pe criterii subiective.

Ea a invocat anumite tensiuni care au existat de-a lungul timpului între ea şi Codruţa Kovesi.

"Vreau să vă dau un exemplu, în situaţia dosarului privind pe Elena Udrea, în care ne-a dat parlamentul aviz doar pentru reţinere, nu şi pentru arestare, şi în care, în mod clar, am ieşit şi am spus la acel moment: atât timp cât nu avem aviz de arestare, nu se impune reţinerea, pentru care însemna să facem doar un circ mediatic", a declarat Mihaela Iorga. Autor:
Mira Gomboş
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
4 Iulie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza