Criză prelungită în USL. PNL dă ultimatum premierului Ponta

PNL respinge încercarea de modificare a raporturilor de forţe din guvern, propusă de premierul Ponta, prin numirea unui vicepremier conservator şi cere premierului să aleagă între PNL şi PC.

Adăugat: 13 Februarie 2014
Ultima actualizare:13 Februarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Crin Antonescu şi Victor Ponta -liderii USL
trimite pe mail

Liderul Crin Antonescu se declară împotriva schimbării înţelegerilor iniţiale care stabileau numărul vicepremierilor, dar şi repartizarea lor politică.

De altfel, prin vocea prim-vicepreşedintelui Klaus Iohannis, liberalii au cerut conducerii PSD să-şi aleagă partenerul între PNL şi PC.

Social democraţii au evocat, în replică, aritmetica parlamentară care îi dă PSD posibilitatea să guverneze fără liberali.

Oficial, nicio discuţie la nivel de lideri pe tema restructurării guvernamentale nu este anunţată până luni, 17 februarie.

USL se află într-un impas - recunoştea preşedintele PNL, Crin Antonescu.

Liberalii nu sunt de acord ca Partidul Conservator să primească un post de vicepremier.

Crin Antonescu declarat, joi, într-o intervenţie la Antena 3, că premierul Victor Ponta încearcă să impună un alt raport de forţe în guvern.

"Ideea de a schimba regulile jocului poate să împingă la ruperea Uniunii, noi nu vrem, repet, să rupem Uniunea. De aceea, impasul, din acest moment, ţine de încercarea domnului Ponta de a impune o altă structură guvernului, cu alt număr de vicepremieri, cu alte raporturi de forţă, ceea ce sigur că pentru noi nu este acceptabil", afirma liderul PNL.

Pe de altă parte, Partidul Conservator susţine că atitudinea lui Crin Antonescu este dezamăgitoare şi că aşteaptă de la acesta să pună capăt crizei politice din USL.

"Aşteptăm un moment de înţelepciune şi de echilibru din partea domnului Crin Antonescu, pentru ca această alianţă să poată să continue guvernarea. Sunt convins că nu toţi liberalii împărtăşesc punctul de vedere al domnului Crin Antonescu şi, de aceea, cred că un moment de echilibru este aşteptat, binevenit, dar şi necesar", a susţinut reprezentantul PC, Codrin Scutaru.

Premierul Victor Ponta recunoştea, tot joi, la o emisiune a Antenei 3, că USL se confruntă, într-adevăr, cu o criză, dar că au mai fost şi altele, peste care s-a trecut.

El preciza că, în calitate de premier, trebuie să se asigure că întreg USL este reprezentat în guvern.

"Nu s-a pus problema /ca/ cineva să piardă ceva, se pune problema, când ne ducem în faţa Parlamentului, să încercăm să facem acele ajustări, care să asigure că în tot anul 2014 guvernul funcţionează bine şi că are sprijinul întregului USL, nu doar al unei părţi sau a alteia şi că, mai ales, mai e un lucru, vreau să fim toţi la guvernare, nu să fim la guvernare de dimineaţa până după-amiaza şi seara în opoziţie", a spus premierul.

Replici în USL s-au purtat şi la nivelul eşalonului doi.

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis spunea, joi dimineaţă, la Sibiu, că PSD trebuie să aleagă între PC şi PNL şi că liberalii nu acceptă să fie puşi pe picior de egalitate cu Partidul Conservator.

În replică, Liviu Dragnea, preşedinte executiv PSD, arăta că PC, PSD şi UNPR pot asigura, din punct de vedere aritmetic, guvernarea şi în absenţa PNL, dar nu este de dorit acest lucru.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza