Criza politică de la Chişinău se prelungeşte

Cauza crizei politice de la Chişinău pare să fie neînţelegerea dintre PD şi PLD, ambele formaţiuni revendicându-şi dreptul de a desemna candidatul la funcţia de premier.

Adăugat: 8 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:8 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Criza politică de la Chişinău se prelungeşte, principalele partide parlamentare nereuşind până acum să formeze o majoritate în parlament şi să aleagă un nou guvern, după demiterea cabinetului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ.

Partidul Liberal-Democrat a convocat din nou astăzi Consiliul Naţional al formaţiunii, pentru a decide în ce condiţii participă la negocierile pentru formarea unei majorităţi parlamentare. 

Potrivit corespondentei de la Radio Chişinău, cauza crizei politice de la Chişinău pare să fie neînţelegerea dintre PD şi PLD, ambele formaţiuni revendicându-şi dreptul de a desemna candidatul la funcţia de premier.

Liderul PD Marian Lupu a declarat la începutul săptămânii că cel târziu luni, 11 ianuarie, ar putea anunţa crearea unei noi majorităţi parlamentare şi numele unui eventual candidat la funcţia de prim-ministru.

PD a format, împreună cu mai mulţi foşti deputaţi comunişti, o platformă social-democrată în parlament, care numără 35 de deputaţi.

Astfel, împreună cu PL şi un grup de deputaţi ai fostului premier Iurie Leancă, ar putea forma o majoritate de 51, dar o asemenea alianţă ar fi foarte fragilă.

Fără liberal-democraţi nu va fi posibilă alegerea, în primăvara acestui an, a unui nou şef de stat, ceea ce va împinge Republica Moldova spre alegeri anticipate.  

După şedinţa eşuată de luni a parlamentului de a alege un nou guvern, preşedintele Nicolae Timofti le-a acordat deputaţilor un termen de o săptămână pentru crearea unei majorităţi parlamentare.

Totodată, şeful statului le-a solicitat partidelor să ţină cont de opţiunea majoritar proeuropeană a cetăţenilor Republicii Moldova, iar potenţialii candidaţi la funcţia de prim-ministru să fie selectaţi aşa încât să întrunească criteriile de integritate şi asupra lor să nu planeze suspiciuni de corupţie.

 Autor:
Mariana Vasilache, Radio Chișinău
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza