Criză în coaliţie. Ponta şi Antonescu, poziţii diametral opuse

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu îşi dau ultimatumuri, deşi susţin că nu doresc ruperea coaliţiei.

Adăugat: 14 Februarie 2014
Ultima actualizare:14 Februarie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Bucureşti, disensiunile din interiorul USL continuă.

Partenerii de guvernare îşi pun ultimatumuri şi deocamdată nici una dintre formaţiuni nu pare să cedeze, dar pe de altă parte fiecare declară că nu intenţionează să provoace ruperea coaliţiei şi căderea guvernului. 

Premierul Victor Ponta susţine că este important ca USL să treacă peste criza din coaliţie, astfel încât să lupte cu succes împotriva regimului Băsescu.

Victor Ponta a declarat la România TV că se va prezenta în faţa Parlamentului cu noua structură a Executivului doar după ce se va ajunge la un consens între toate partidele care formează Uniunea.

El a reamintit că iniţiativa modificării structurii Guvernului aparţine liberalilor. 

"Această iniţiativă a schimbării structurii guvernului şi a votului în Parlament aparţine domnului preşedinte Antonescu, în măsura în care şi eu am fost de acord cu ea. În măsura în care suntem însă în Parlament, trebuie să avem un acord între toate cele patru partide care formează USL şi care de fapt au cerut votul românilor în 2012", a spus Ponta.

Antonescu: Premierul să aleagă între PNL şi PC

Liberalii nu au cerut nici o funcţie în plus în Guvern, afirmă preşedintele PNL, Crin Antonescu.

El a declarat la acelaşi post de televiziune că nu înţelege de ce liberalii sunt consideraţi responsabili pentru criza din USL.

Crin Antonescu a precizat că PNL nu doreşte să iasă de la guvernare, dar nici nu acceptă să rămână în orice condiţii.

"N-are de ce să ne pună premierul condiţii. Premierul trebuie să ne spună, şi eu sper că va da răspunsul corect în faţa oamenilor, dacă doreşte să mai avem un guvern în proporţiile şi în echilibrele /în care a fost/ construit, un USL sau să trasforme USL într-un soi de USD în care să fie şi PNL undeva pe acolo, ceea ce sigur, din punctul nostru de vedere, este cu totul inacceptabil!", a spus Antonescu. 

Liderul PNL este de părere că în acest moment permierul are de ales între parteneriatul cu PNL sau aparentele presiuni ce vin din partea conservatorilor.

Liderul PNL îi acuză pe conservatori că încearcă să modifice echililbrul de forţe în guvern prin impunerea unui vicepremier.

PC atacă: Şefia Senatului este a conservatorilor

Preşedintele PC, Daniel Constantin, se arată dezamăgit de atitudinea liderului PNL.

El a afirmat  că printr-un acord semnat inclusiv de liberali, şefia Senatului ar fi trebuit să revină conservatorilor.

Mai mult, spune Daniel Constantin, potrivit unui alt acord semnat între PC şi PNL, unul dintre posturile de vicepremier revine formaţiunii sale.

"Acest document care este un public, un articol în acre se spune foarte clar că în cazul în care guvernul USL are mai multe funcţii de viceprim-ministru, una va reveni PNL şi alta PC. Au fost mai multe concesii. Una dintre ele s-a referit la cedarea pe care am făcut-o atunci pentru viceprim-ministru, cea de a doua la funcţia de preşedinte a Senatului. Acordul pe care l-am prezentat spune foarte clar că, indiferent de funcţia de preşedinte a României, cea de preşedinte a Senatului este a PC", a spus Daniel Constantin. 

USL "înşeală încrederea românilor"

Opoziţia afirmă că astfel de jocuri politice demonstrează dezinteresul celor patru partide aflate la putere faţă de problemele reale ale cetăţenilor.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu susţine că liberalii sunt înşelaţi de ceilalţi trei parteneri de guvernare: PSD, PC şi UNPR, care au înfiinţat Uniunea Social-Democrată.

"USL este o înşelătorie politică, a înşelat încrederea românilor, iar acum, aceiaşi oameni care au înşelat românii în urmă cu un an şi mai bine, pun la cale o nouă înşelătorie care se cheamă USD, prin care să-l păcălească pe domnul Antonescu. Tot ce înseamnă USL e rupt în acest moment de viaţa oricărui cetăţean onest din această ţară", a spus Cătălin Predoiu.

El spune că PDL nu va colabora cu liberalii dacă aceştia vor ajunge în opoziţie şi nici cu social-democraţii dacă PSD va dori schimbarea lui Crin Antonescu de la şefia Senatului.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
14 Februarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza