Criza economică "a afectat libertatea presei"

Grecia a căzut în categoria ţărilor cu presă parţial liberă, după Croaţia, dar înaintea României, care este ţara cu cel mai slab punctaj din Uniunea Europeană.

Adăugat: 2 Mai 2013
Ultima actualizare:2 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Criza economică este unul dintre factorii care au afectat libertatea presei în unele ţări europene, potrivit unui raport al organizaţiei Freedom House.

Documentul semnalează o derteriorare semnificativă a libertăţii presei pentru Grecia.

Raportul prezentat miercuri, la Washington analizează situaţia de anul trecut în aproape 200 de state sau teritorii pe care le împarte în funcţie de criterii legislative, politice şi economice, în ţări cu presă liberă, cu presă parţial liberă şi ţări fără libertate a presei.

Una dintre situaţiile subliniate de raport e cea a Greciei, care a căzut în categoria ţărilor cu presă parţial liberă, adică, în cadrul indexului prezentat, de la 30 la 41 de puncte, după Croaţia, dar înaintea României, care este ţara cu cel mai slab punctaj din Uniunea Europeană.

Raportul mai arată că situaţia din Spania s-a înrăutăţit din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate, care au redus piaţa de publicitate, au dus la închiderea unor publicaţii, la reduceri de personal sau salariale.

Italia îşi menţine statutul de ţară cu o libertate parţială a presei, în ciuda unei reduceri a influenţei politice odată cu retragerea lui Silvio Berlusconi din funcţia de premier.

Ţările cu cea mai bună situaţie în privinţa libertăţii presei provin totuşi din Europa. Norvegia şi Suedia sunt pe primul loc, urmate de Belgia şi Finlanda.Autor:
Carmen Valică
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
2 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza