Criză demografică severă în Republica Moldova

Populaţia Republicii Moldova ar putea scădea cu mai bine de o treime până în anul 2050, dacă statul nu-şi revizuie politica demografică.

Adăugat: 11 Iulie 2016
Ultima actualizare:11 Iulie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit unui studiu dat azi publicităţii la Chişinău, moldovenii cu vârste între 25 şi 40 de ani continuă să-şi părăsească ţara din cauza situaţiei economice înrăutăţite de criza sistemului bancar.

Migraţia nu este singurul motiv pentru scăderea numărului de locuitori, subliniază reporterul de la Radio Chişinău. 

Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică severă, ca urmare a celor patru şocuri economice prin care a trecut din 1998 încoace.

În opinia autorilor barometrului demografic, doar din cauza fenomenului migraţiei Republica Moldova pierde aproape un procent din populaţie în fiecare an sau circa 40 de mii de persoane de vârstă reproductivă.

O altă cauză este rata mică a natalităţii - 1,27 copii per femeie, precum şi creşterea alarmantă cu 40% a mortalităţii în ultimii ani.  

Potrivit autorilor studiului, în cazul în care situaţia nu se va ameliora în cel mult 15 ani, ponderea persoanelor de peste 60 de ani, care în prezent este de 17%, va creşte până la 34%, ceea ce ar putea distruge în totalitate sistemul naţional de pensii.

Autorităţile recunosc că situaţia demografică din Republica Moldova este alarmantă şi este necesară implementarea mai multor politici în acest sens.Autor:
Victor Pogor
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Iulie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza