Critici multe despre proiectul "Roşia Montană" în Comisia specială

Comisia specială privind proiectul exploatării de la Roşia Montană a continuat dezbaterile şi joi, când au fost ascultate părerile unor specialişti. Majoritatea părerilor au fost anti-proiectul Roşia Montană.

Adăugat: 10 Octombrie 2013
Ultima actualizare:10 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit redactorului RRA, cei mai mulţi vorbitori au criticat proiectul pe motiv că statul român nu ar câştiga destul din colaborarea cu compania canadiană.

La comisie s-au prezentat puţini specialişti care susţineau proiectul.

Printre aceştia, Adrian Izvoranu, director general al Confederaţiei Patronale din Industrie.

El le-a cerut politicienilor să fie realişti, pentru că nu există metode mai bune, nici din punct de vedere economic, nici ecologic, pentru exploatarea aurului.

"Deocamdată, tehnologia cu cianură este cea care se foloseşte pe scară mondială, doar pentru două considerente: este cea care asigură randamentul cel mai mare şi este cea care poate fi cel mai uşor controlată", a spus Izvoranu.

Aurelia Ballo, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Ecologie Industrială, afirmă că pe partea de ape reziduale proiectul de la Roşia Montană trece testul impunerilor europene.

"Acest proces de cianurare se aplică conform acestor date în peste 80 de locaţii industriale din lume. Am verificat experimental, inclusiv pentru apa cu concentraţie mare de cianuri din iazul Aurul", a firmat Aurelia Ballo.

De partea cealaltă, profesorul Ilie Şerbănescu, doctor în economie, spune că adevărata problemă a proiectului de la Roşia Montană este că statul român nu se alege cu nimic.

"Dumneavoastră credeţi poveştile alea cu împărţirea celor 10 miliarde din care ei, chipurile, se aleg numai cu 1,5 miliarde? 1,5 miliarde în 20 de ani? Astea sunt 70 de milioane pe an! Pentru asta traversează ei oceanul?", a întrebat retoric, Şerbănescu

Ca şi Ilie Şerbănescu, fostul secretar de stat în Ministerul Industriilor, Marin Bivolaru, lansează ideea că România este victima jocurilor de culise euroatlantice şi că statele dezvoltate au impus ţării noastre falimentarea şi apoi vinderea industriei miniere neferoase, chiar profitabilă. Acum, companii străine din acelaşi zone preiau exploatarea zăcămintelor.

"În criză de situaţie, mi-am chemat toţi directorii generali la Târgovişte şi i-am pus faţă în faţă cu Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi UE, şi, la un moment dat, cineva de la Banca Mondială mi-a spus: "Nu ştiu de ce vă încăpăţânaţi în industrie, aveţi o ţară frumoasă. Industria, problemă grea. Lăsaţi la noi industria, voi ocupaţi de turism!", a spus şi Bivolaru.

Ceea ce spun specialiştii din economie, precum şi cei din minerit, este că România trebuie să-şi reevalueze participarea la acest proiect şi în paralel să-şi întărească legislaţia minieră, dar şi industria de profil.Autor:
Bogdan Isopescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza