Cristian Preda acuză USL că se opune Tratatului de guvernanţă europeană

Eurodeputatul PDL, Cristian Preda a criticat USL pentru că refuză să participe la discuţiile pactului fiscal europen.

Adăugat: 19 Februarie 2012
Ultima actualizare:20 Februarie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Duminică, într-o conferinţă de presă , europdeputatul PDL Cristian Preda a spus că este regretabil că USL a refuzat să participe la discuţiile privind pactul fiscal.

Eurodeputatul PDL s-a declarat îngrijorat de declaraţiile şi Opoziţiei pe tema tratatului fiscal, motiv pentru care a considerat de cuviinţă să reacţioneze, în numele PDL, la ceea ce reprezintă o încercare a USL de a constitui o opoziţie faţă de proiectul european şi faţă de Uniunea Europeană în perspectiva instituţională.

Cristian Preda a reamintit că reprezentanţii USL au fost invitaţi de preşedintele Traian Băsescu şi de premeirul Ungureanu, laconsultări, pentru semnarea protocolul de ratificare a tratatului.

El a subliniat că Opoziţia a refuzat aceste întâlniri şi a decis  "o prelungire a boicotului asumat de USL într-o chestiune care nu este strict domestică" ci se referă la un acord interguvernamental care vizează România.

"Deci USL a criticat poziţia preşedintelui României că refuză consultări, că nu ţine seama de punctele de vedere ale Uniunii. Şi preşedintele şi majoritatea au dorit să discute şi să semneze cu USL, dar USL a zis "avem alte treburi mai importante", a spus Preda.
 
Eurodeparlamentarul PDL este de părere că prin atitudinea sa, USL încearcă să construiască o opoziţie faţă de proiectul european şi a făcut la Uniune să valideze consensul european.

Cristian Preda a susţinut că Ion Iliescu a fost dezinformat atunci când a întrebat de ce este atâta grabă pentru semnarea Tratatului de guvernanţă fiscală şi a arătat că există un termen, şi anume până la Consiliul European din 1 martie.

"Suntem într-o situaţie delicată, pentru că există un temen, la 1 martie la Consiliul European, când cei 25 vor semna acest acord interguvernamental. Nu este vorba de o viteză pe care să o impunem noi, este o dată convenită de cele 27 state membre ale UE. Noi nu putem să spunem că nu vrem să semnăm de Mărţişor, de exemplu", a explicat Preda.

El a susţinut că preşedintele Consiliului  Naţional al PSD Adrian Năstase nu ştia cine a lucrat la acest tratat atunci când a afirmat că este un tratat de improvizaţie.

"Adrian Năstase nu ştie cine a lucrat la acest tratat. De la începutul lui decembrie, au lucrat Consiliul, reprezentanţii Comisiei, reprezentanţii Parlamentului European. (...) Nu este un acord făcut, de exemplu, în Modrogan", a adăugat Cristian Preda.

Eurodeputatul a calificat drept "un atac politic nejustificat la adresa cuplului franco-german" afirmaţiile lui Adrian Năstase potrivit cărora acest tratat ar fi o încercare a Franţei şi Germaniei de a acoperi greşeli din trecut.

Adrian Năstase: Cred că avem de-a face cu o capcană politică

În replică, Adrian Năstase, consideră că apelul lui Traian Băsescu şi al PDL la Opoziţie pentru semnarea protocolului interpartinic de susţinere a Tratatului de convergenţă fiscală este o 'capcană politică' menită să facă partidele din afara Coaliţiei părtaşe la o decizie cu consecinţe complexe asupra economiei româneşti, şi a reafirmat că 'pactul fiscal este jucat exclusiv politic de preşedintele Traian Băsescu şi guvernul său".

"Cred că avem de-a face cu o capcană politică. Pare că Băsescu doreşte să facă opoziţia părtaşă la o decizie ce poate avea, pe termen mediu, consecinţe complexe asupra economiei româneşti. Anterior, el şi-a asumat de unul singur, fără vreo consultare cu opoziţia, clauzele înţelegerilor cu FMI, cele din MCV ori din aşa-zisele 'legi prezidenţiale', pregătite la Cotroceni şi adoptate prin angajare de răspundere. Paternitatea acestor decizii, cu efecte grave asupra vieţii oamenilor, îi aparţine în exclusivitate", a scris Adrian Năstase duminică, într-o postare pe blogul său.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Februarie 2012
Ultima actualizare:
20 Februarie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza