Cristian Pârvulescu va coordona Forumul Constituţional

Politologul Cristian Pârvulescu va coordona "Forumul Constituţional", care va asigura o dezbatere cât mai largă cu privire la revizuirea legii fundamentale.

Adăugat: 18 Februarie 2013
Ultima actualizare:18 Februarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Comisia comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru elaborarea propunerii legislative de modificare a Constituţiei s-a reunit, luni, în prima sa şedinţă. A fost luată şi o primă decizie: politologul Cristian Pârvulescu va coordona "Forumul Constituţional", care va asigura o dezbatere cât mai largă cu privire la revizuirea legii fundamentale.

Principalul rol al Forumului Constituţional este acela de a aduna din partea societăţii civile toate propunerile de modificare a Constituţiei, pe care să le prezinte sub forma unui raport Comisiei parlamentare de modificare a Constituţiei.

Coordonatorul acestui forum, Cristian Pârvulescu, a susţinut că activitatea lui trebuie să se desfăşoare pe trei axe: una teritorială - în oraşe, regiuni şi, la final, la nivel naţional; o axă tematică pentru specialiştii din diferite domenii şi o axă academică pentru specialiştii în drept constituţional.

Cristian Pârvulescu a mai spus că Forumului Constituţional nu va avea decât un parteneriat cu Parlamentul şi va fi independent din punct de vedere politic.

De asemenea, el a respins ideea ca din forum să facă parte şi instituţiile statului şi a anunţat că va exista şi un formum virtual pe internet.

Ponta: USL vrea Forum constituţional

Copreşedintele USL, Victor Ponta, a declarat, luni, la Palatul Parlamentului, că Uniunea a decis constituirea unui Forum constituţional, care va fi condus de o persoană din societatea civilă, raportul acestuia urmând să stea la baza activităţii Comisiei de revizuire a Constituţiei.

"Astăzi este prima şedinţă a Comisiei de revizuire a Constituţiei şi propunerea noastră va fi aceea de a avea un forum constituţional coordonat de o persoană din societatea civilă. În acest Forum constituţional să fie reprezentate toate instituţiile, Guvernul, Preşedinţia, Curtea Constituţională, Consiliul Superior al Magistraturii şi toate organizaţiile neguvernamentale care doresc să participe la acest efort, să se depună propunerile de revizuire atât din partea partidelor, cât şi din partea oricăror altor organizaţii", a spus Ponta.

Potrivit acestuia, Forumul constituţional va organiza dezbateri în Bucureşti şi în ţară, până pe 5 mai, urmând ca după această dată, pe baza raportului întocmit de acesta, să se treacă la Comisia parlamentară, adică în mod efectiv la procedura de revizuire a Constituţiei adoptată cu două treimi în ambele Camere ale Parlamentului.
    
"Ne mobilizăm cu toţii să avem adoptată până la sfârşitul sesiunii parlamentare şi pe parcursul verii şi în luna septembrie să existe posibilitatea de a se dezbate rezultatele comisiei şi, undeva în jur de 1 octombrie, să putem să avem referendumul constituţional, în aşa fel încât, practic, procedura să fie îndeplinită", a afirmat liderul USL.

El a evitat să precizeze cine este persoana din societatea civilă care va coordona forumul constituţional, arătând că aceasta va fi prezentată de preşedintele Comisiei parlamentare de revizuire, Crin Antonescu.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Andrei Şerban
Adăugat:
18 Februarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza