Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro-Democraţia

"Este o intervenţie în plus a Departamentului de Stat în politica românească, pentru că s-a mai întâmplat una în urmă cu două săptămâni".

Adăugat: 13 August 2012
Ultima actualizare:26 August 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Realizator: Analiza actualităţii politice aparţine colaboratorului nostru permanent, Cristian Pârvulescu. Bună seara, dle profesor. 

Cristian Pârvulescu: Bună seara, dle Rusu. 

Realizator: Subiectele săptămânii trecute: demisia miniştrilor Rus şi Dobre a provocat o remaniere guvernamentală; Mircea Duşa, Radu Stroe, Titus Corlăţean, Dan Şova şi Mona Pivniceru au preluat portofoliile de la Interne, Admistraţie, Externe, Relaţia cu Parlamentul şi Justiţie; Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american Hillary Clinton, vine la Bucureşti, pentru a discuta despre îngrijorarea Statelor Unite legată de recentele acţiuni ale guvernului român, care ameninţă echilibrul puterilor în stat şi independenţa instituţiilor.

Cristian Pârvulescu:(...) Acum, revenind la demisiile de luni, demisii care au provocat nu numai o remaniere, dar şi un întreg şir de discuţii şi dispute, cu atât mai mult cu cât destul de repede, joi, stenogramele discuţiilor telefonice între Victor Paul Dobre, fostul ministru al administraţiei, şi Ioan Rus, fostul ministru de interne, au apărut în presă şi pun în discuţie foarte mult modul în care funcţionează în România prezumţia de nevinovăţie şi care este baza ascultării unor demnitari. Dar, dincolo de asta, trebuie să facem şi o mică corectură la ceea ce spuneaţi dvs. Mona Pivniceru nu a preluat încă portofoliul justiţiei, primul-ministru Victor Ponta este în continuare, sau este pentru o perioadă ministru interimar la justiţie şi asta pentru că dna. Pivniceru trebuie să treacă prin câteva etape; este judecător, membru al CSM, şi-a dat demisia din CSM, dar pentru a putea fi delegată de la Înalta Curte la Guvern pe funcţia de ministru este nevoie de o întrunire a CSM, care nu se va produce decât undeva spre sfârşitul lunii august, deci nu este încă ministru, ar putea să devină ministru... 

Realizator: Corect. 

Cristian Pârvulescu: După ce CSM va da această aprobare. În cazul în care nu i-o va da, vom vedea dacă dna. Pivniceru, care a demisionat din CSM, va demisiona şi din magistratură. Sunt, însă, simple speculaţii. Despre această remaniere se discută. A fost prilejuită de demisiile lui Rus. Demisia lui Rus a fost imediat urmată, zică-se din solidaritate, de cea a lui Victor Paul Dobre. Ele au privit în mare măsură disputa legată de listele de la referendum, cum vor fi listele permanente prezentate Curţii Constituţionale, în ce variante, mai ales situaţia românilor din străinătate, disputele legate de cifra de 18,3 milioane de români, dispută pe care cred că am atacat-o şi noi săptămâna trecută la acest microfon. 

Realizator: Aşa este.

Cristian Pârvulescu: Aceste remanieri întăresc într-o oarecare măsură guvernul pe o linie mai apropiată lui Victor Ponta, pentru că în niciun caz Ioan Rus nu putea fi considerat unul din apropiaţii lui Victor Ponta. Mulţi au speculat că ar fi fost de fapt un apropiat a lui Traian Băsescu din PSD impus lui Victor Ponta, mă rog, discuţiile vor continua şi suspiciunile vor fi cu greu îndepărtate. Vizita subsecretarului de stat american la Bucureşti este prilejuită de disputele legate de situaţia Curţii Constituţionale.

Este o intervenţie în plus a Departamentului de Stat în politica românească, pentru că s-a mai întâmplat una în urmă cu două săptămâni. Să nu uităm că, între timp, vineri, a fost dată publicităţii şi o scrisoare a lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, care cerea Guvernului României, printre altele - unii spun că ar fi vorba de o traducere eronată - să trimită listele permanente Curţii Constituţionale, dar, mă rog, opinia publică românească care a urmărit dezbaterea, ştie că listele nu se află la guvern şi se află la Parchet, unde au fost arestate de către...de Parchet de la Biroul Electoral Central.  

Este o situaţie destul de greu de înţeles modul în care americanii şi europenii, Viviane Reding, Barroso, respectiv Hillary Clinton sau Philip Gordon, sunt trimişi să discute cu autorităţile române, creează destul de multe suspiciuni şi ar putea duce la apariţia unor sentimente atât antiamericane, cât şi antieuropene pentru o parte a opiniei publice româneşti. Să sperăm, însă, că situaţia va evolua pozitiv şi că lucrurile vor ajunge în final să aibă un sfârşit onorabil, pentru că suntem într-o criză politică fără precedent şi care afectează grav stabilitatea instituţiilor româneşti.

Realizator: Subiectele săptămânii viitoare. Luni se încheie vizita misiunii FMI, misiune condusă de Erik de Vrijer, pentru cea de-a şasea evaluare a acordului stand-by cu România; marţi, Curtea Constituţională a României urmează să se reunească în şedinţă extraordinară la cererea unor judecători; şi vom aştepta rezultatele discuţiilor avute în Arabia Saudită de către miniştrii arabi ai afacerilor externe; despre Siria şi înlocuirea emisarului ONU şi a Ligii Arabe, Kofi Annan, care a demisionat. Ce comentaţi? 

Cristian Pârvulescu: Aş fi vrut să comentez un subiect extern, dar nu prea am ocazia, aşa că o să comentez tot un subiect intern, şi cum cel legat de FMI este epuizat şi deloc ofertant, o să vorbesc despre Curtea Constituţională, şi asta pentru că Curtea Constituţională este în fond vedeta săptămânii care se încheie şi probabil va rămâne săptămâna viitoare în atenţia opiniei publice. Luni, o erată trimisă de Curtea Constituţională şi publicată, marţi, în Monitorul Oficial, a creat o mare dezbatere, erata schimba, de fapt, cu totul hotărârea Curţii Constituţionale de pe 3 august, o hotărâre care cerea guvernului să actualizeze listele de la referendum, listele permanente, listele electorale permanente de la referendum. Ei bine, hotărârea spunea cu totul altceva, spunea că, de fapt, guvernul trebuie să trimită aceste liste, era evidentă o interpretare cât se poate de curioasă, atât a Legii referendumului, cât şi Legii alegerilor parlamentare - pentru că cele două legi sunt corelate - şi tocmai de aceea a existat, mai întâi, o reacţie a judecătorului Predescu, apoi, a altor doi judecători de la Curtea Constituţională care au acuzat lipsta procedurii şi inexistenţa unei şediţe, unei reuniuni a plenului Curţii Constituţionale, ceea ce a făcut ca noul ministru al internelor, al administraţiei, Radu Stroe, să vorbească despre un fals. Erata ar fi un fals, a început un schimb de opinii între reprezentaţii USL-ului şi reprezentanţii PDL-ului pe tema eratei, erata îl avantaja evident pe Traian Băsescu pentru că sugera că pe listele electorale ar trebui să facă parte şi cetăţenii români cu domiciliul sau rezidenţa în străinătate, ceea ce nu este prevăzut în niciun fel în Legea alegerilor parlamentare. Ori, Legea alegerilor parlamentare este folosită în cazul referendumului pentru a stabili listele electorale. Dezbaterea va continua însă, aşa cum spuneam şi /comentând/ subiectul anterior, guvernul a decis să transmită listele, aşa cum a cerut prima dată Curtea Constituţională. Cei trei judecători au spus că aceasta a fost intenţia Curţii, de aceea a dat un termen atât de lung, de-o lună, guvernului, de a actualiza listele, adică de a le pune în regulă, astfel încât să nu existe nici un dubiu asupra cvorumului la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 29 iulie. Iată, suntem la două săptămâni de la referendum şi nimic nu s-a rezolvat încă, probabil că vom rămâne în continuare în expectativă, cel puţin până la sfârşitul lunii august, dacă nu până la începutul lunii septembrie.  

Realizator: Mulţumesc domnule Pârvulescu, ne auzim săptâmâna viitoare.Autor:
Alexandru Rusu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 August 2012
Ultima actualizare:
26 August 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza