Crin Antonescu propune rediscutarea Codului penal

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, solicită rediscutarea în Camera Deputaţilor a modificărilor la Codul penal interpretate în sensul unei "superimunăţi" a parlamentarilor.

Adăugat: 12 Decembrie 2013
Ultima actualizare:12 Decembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Liderul liberalilor, Crin Antonescu, cere rediscutarea schimbărilor aduse  Codului penal,  modificări operate marţi în Camera Deputaţilor şi aspru criticate de UE şi SUA.

"Eu îi propun, îi fac o sugestie preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ca, în cazul în care nu a semnat, nu a formalizat legea votată în Camera Deputaţilor şi dacă Regulamentul Camerei permite, să o repună în discuţie în plenul Camerei Deputaţilor, pentru o discuţie transparentă, deschisă, amănunţită, cu argumente", a afirmat Crin Antonescu, joi, într-o conferinţă de presă.

Antonescu a precizat că nu a fost corect informat în legătură cu aceste modificări la Codul penal, interpretate în sensul unei "superimunităţi"a parlamentarilor.

"Trebuie să admit că nu am fost suficient şi corect informat. Eu îmi asum întreaga responsabilitate, pentru că sunt lider al PNL, îmi asum răspunderea în exclusivitate", a mai spus liderul liberal.

Antonescu a admis că ambasadele străine au dreptate când critică votul din Camera Deputaţilor.

"Pe fond, atâta vreme cât există dubii asupra modificărilor făcute la Codul penal, aceste declaraţii sunt corecte şi sunt luate în seamă", a afirmat Antonescu, într-o conferinţă de presă, referindu-se la reacţia mai multor ambasade europene şi a misiunii diplomatice a SUA în legătură cu modificările aduse Codului Penal.

O decizie oficială, în Biroul Politic

Liderul PNL a adăugat că, dacă rediscutarea legii nu este posibilă, atunci, în momentul în care proiectul va fi trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu pentru reexaminare, le va propune deputaţilor liberali "să respingă prin vot toate acele modificări care s-au adus şi care pot fi interpretate ca fiind în scopul unei superimunităţi a parlamentarilor".

Crin Antonescu a spus că, pe fond, poziţia de principiu pe care a exprimat-o miercuri că parlamentarii nu pot fi funcţionari publici, o menţine, dar că trebuie să admită că informaţiile pe baza cărora a făcut declaraţii sunt "incomplete".

"Am convocat pentru mâine la 12 Biroul Politic al partidului pentru a lua o decizie cu forţă politică pentru toţi eputaţii PNL", a completat Antonescu.

Zgonea, surprins de solicitarea lui Crin Antonescu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, se declară surprins de solicitarea liderului PNL, Crin Antonescu, de a rediscuta acele modificări aduse Codului Penal care lasă loc de interpretări.

Valeriu Zgonea precizează că liderul liberal a semnat, în calitate de preşedinte al Senatului, legile de modificare a Codului Penal, iar votul asupra acestora s-a desfăşurat cu respectarea regulamentului.

Atât Preşedinţia cât şi Departamentul Naţional Anticorupţie şi Consiliul Superior al Magistraturii au criticat votul de acum două zile din Parlament, în urma căruia, consideră aceste instituţii, aleşii sunt scoşi de sub incidenţa legilor privind incompatibilităţile şi nu mai pot fi cercetaţi pentru acte de corupţie.

Preşedintele şi parlamentarii, scoşi din categoria funcţionarilor publici

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.

De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.

Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede că "prin «funcţionar public» se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele la care se referă art. 145 (autorităţi, instituţii publice, persoane juridice de interes public - n.r.)". De asemenea, "prin «funcţionar» se înţelege persoana menţionată în alin. 1, precum şi orice salariat care exercită o însărcinare în serviciul unei alte persoane juridice decât cele prevăzute în acel alineat".

Comisia juridică a introdus un nou alineat potrivit căruia: "Sunt exceptaţi de la dispoziţiile art. 147, Preşedintele României, deputaţii şi senatorii, precum şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unei profesii liberale, în baza unei legi speciale şi care nu sunt finanţaţi de la bugetul de stat, aceştia răspunzând penal, civil sau administrativ în conformitate cu dispoziţiile legilor speciale în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi cu dispoziţiile dreptului comun, cu respectarea dispoziţiilor prezentului alineat".


 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 Decembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza