Creșterea veniturilor "nu va fi folosită pentru majorarea salariilor"

Ministrul Finanțelor, Gheorghe Ialomițianu, susține că o eveutală creștere a veniturilor bugetare va merge către investiții.

Adăugat: 18 Decembrie 2011
Ultima actualizare:18 Decembrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu a afirmat, la Braşov, că o eventuală creştere a veniturilor bugetare în 2012 nu va fi folosită pentru majorarea salariilor, ci pentru suplimentarea banilor alocaţi investiţiilor.

Ialomiţianu se teme că o eventuală o creştere a salariilor în 2012 nu va putea fi  susţinută financiar şi în 2013.

"Eu vreau să vă spun că dacă va fi un surplus de venituri şi nu suntem siguri că o majorare a cheltuielilor cu salariile şi pensiile, cheltuielile respective să fie sustenabile, atunci propun pentru investiţii. Noi trebuie să fim asiguraţi că salariile şi pensiile, dacă le mărim, să poată fi plătite şi în 2013. Nu tăiem salarii, pensii... A doua, dacă este un surplus de venituri, trebuie să ne asigurăm că dacă majorăm cheltuielile şi pensiile, cheltuielile sunt sustenabile, putem să le plătim şi în 2012. Nu putem să repetăm greşeala din 2008", a spus Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul de finanţe a mai spus că dacă s-ar fi alocat pentru educaţie un buget de 6% din Produsul Intern Brut, aşa cum prevede legea, ar fi fost puse în pericol foarte multe instituţii.

El a spus că în 2012, bugetul educaţiei este mai mare cu 1,2 miliarde de lei decât în 2010.

"Bugetul Ministerului Învăţământului este în jur de opt miliarde sapte sute. Nu toţi banii ajung la şcoli direct din bugetul Ministerului Învăţământului. Sunt sume defalcate pentru plata salariilor profesorilor, sunt sume care ajung la şcoli, mă refer la bunuri şi servicii, tot prin sume defalcate şi avem 21,2 miliarde, faţă de 20 de miliarde anul trecut. Nu poţi să dai 6% din PIB. Avem 33,7% venituri din PIB, 6% pui în pericol foarte multe instituţii", a subliniat Ialomițianu. Autor:
Cristiana Sabău
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
18 Decembrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza