Crește salariul minim pe economie și se majorează amenzile de circulație

De la 1 februarie, salariul minim brut creşte de la 1.250 la 1.450 de lei. Creşterea salariului minim aduce cu ea şi majorarea amenzilor pentru încălcarea regulilor de circulaţie.

Adăugat: 31 Ianuarie 2017
Ultima actualizare:31 Ianuarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

De la 1 februarie  intră în vigoare mai multe măsuri economice şi sociale adoptate de actualul guvern, printre care creşterea salariului minim cu 16% şi eliminarea mai multor taxe care erau percepute pentru diferite servicii prestate de structurile Ministerului de Interne.

Astfel, începând cu 1 februarie 2017, salariul minim brut creşte de la 1.250 la 1.450 de lei.

De această măsură se vor bucura peste două milioane de români plătiţi cu salariul minim, care vor primi în mână cu 150 de lei mai mult, adică venitul lor va creşte de la 925 de lei net la 1.065 de lei.

Atenţie, însă, creşterea salariului minim aduce cu ea şi majorarea amenzilor pentru încălcarea regulilor de circulaţie, întrucât un punct amendă reprezintă 10% din salariul minim.

În funcţie de gravitatea contravenţiilor comise, amenzile de circulaţie vor începe de mâine de la 290 şi pot ajunge până la 2.900 de lei.

1 februarie aduce modificări şi în cazul contribuţiilor la pensiile publice şi la sistemul de sănătate.

Astfel, salariaţii vor datora contribuţiile CAS şi CASS la tot venitul realizat.

Actualul plafon maxim, echivalent cu cinci salarii medii brute, fiind eliminat.

Potrivit premierului Sorin Grindeanu, eliminarea plafonului CASS pentru cei cu salarii de peste cinci ori salariul mediu ar afecta 36 de mii de angajaţi, iar măsura ar aduce la buget un plus de 500 de milioane de lei.

Şi tot de mâine românii nu vor mai plăti taxa de cazier judiciar şi nici pe cea de examinare pentru obţinerea permisului de circulaţie.

Gratuitatea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.

Totodată, vor fi eliminate taxele de înmatriculare permanentă sau temporară a autovehiculelor.Autor:
Mira Gomboş
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
31 Ianuarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza