Crescătorii de animale au renunţat la protest

Guvernul va cauta o soluţie tehnică şi legală pentru modificarea actului normativ care reglementează perioada şi zona de păşunat şi numărul de câini aferent turmelor.

Adăugat: 15 Decembrie 2015
Ultima actualizare:15 Decembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Crescătorii de animale au renunţat la protestul început la ora 13:00, în faţa Parlamentului, după ce Guvernul a promis că va cauta o soluţie tehnică şi legală pentru modificarea actului normativ care reglementează perioada şi zona de păşunat şi numărul de câini aferent turmelor.

Legea vânătorii trebuie modificată, spun crescătorii de animale, care au ieşit cu miile, astăzi, în stradă, cerând abrogarea articolelor care nu le mai dau voie să scoată animalele la păscut în timpul iernii şi le limitează numărul de câini pe care-i pot folosi la stâne.

"Să fie suspendate acele două-trei articole, care ne îngrădesc, o dată, dreptul la proprietate, pe de altă parte, ne îngrădesc numărul de câini în zonele care sunt, şi anume, munte, deal, câmpie, iar faptul că încearcă să ne aresteze la domiciliu, începând din 4 decembrie până în 24 aprilie, mie mi se pare că este o aberaţie şi un abuz din partea parlamentarilor care s-au ocupat de această lege", a susținut un oier.

Furioşi, protestatarii au rupt cordoanele de jandarmi şi au pătruns în clădirea Parlamentului.

În cele din urmă au reuşit să stea de vorbă cu preşedintele Senatului şi cu membrii Comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, care le-au promis că modificările cerute vor fi adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă, pe care o va adopta Guvernul.

Această soluţie nu este, însă, legală, spune purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

"O modificare simplă printr-o ordonanţă de urgenţă nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege pe care a iniţiat-o Parlamentul şi, în consecinţă, Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi, care au intrat în vigoare pe această cale. Vor avea loc la nivelul Ministerelor Agriculturii şi Mediului întâlniri între delegaţiile protestatarilor, ciobanilor, şi secretarii de stat din ministerele respective, pentru a analiza care pot fi soluţiile. Dar trebuie găsită acea soluţie tehnică şi legală care să poată mulţumi pe toată lumea", a susținut Dan Suciu.

După această promisiune, crescătorii de animale au renunţat la protest şi au părăsit Parcul Izvor, unde şi-au susţinut revendicările mai bine de cinci ore.
 Autor:
Gabriela Tătărău
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Decembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza