Cresc riscurile la stabilitatea financiară a României

România este deocamdată stabilă din punct de vedere financiar, dar riscurile care ameninţă această stabilitate se înmulţesc şi cresc în intensitate, relevă un raport prezentat astăzi de Banca Naţională.

Adăugat: 7 Aprilie 2016
Ultima actualizare:7 Aprilie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Liviu Voinea, viceguvernator BNR
trimite pe mail

Documentul precizează că, pe lângă riscurile care existau şi anul trecut şi care se menţin, au apărut acum alte două: unul sever, cauzat de iniţiativele legislative cu caracter retroactiv şi unul ridicat de posibila ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, a subliniat că stabilitatea financiară a ţării este ameninţată şi de creşterea deficitului bugetar, care anul acesta se dublează.

"Dacă mergem pe un deficit de 3% din PIB, pe termen mediu, ceea ce înseamnă nu mai mult de trei-cinci ani, datoria publică va depăşi pragul de alertă şi din acel moment riscul unei recesiuni depăşeşte 50%, iar pentru anul 2017, în absenţa altor măsuri fiscal-bugetare, deficitul bugetar, pe calculele Comisiei Europene, va fi 3,8%, se va apropia deci de 4%", a spus Liviu Voinea.

Redactorul RRA Iulian Olescu mai precizează că în raportul BNR mai sunt enumerate şi alte riscuri ridicate, cum ar fi criza refugiaţilor sau posibila contagiune dinspre sistemul bancar grecesc.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Aprilie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza