Corlăţean solicită UE o atenţie specială minorităţilor din Balcanii de Vest

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean pledează în faţa comisarului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Stephan Füle ca UE să acorde o atenţie specială drepturilor minorităţilor naţionale în Balcanii de Vest.

Adăugat: 29 Octombrie 2012
Ultima actualizare:29 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
Foto: MAE -S. Fule si T. Corlatean
trimite pe mail

Şeful diplomaţiei române a precizat, la întâlnirea de luni, cu comisarul european Stephan Füle, că România speră ca noul statut al Serbiei, de ţară candidată la Uniunea Europeană, să reprezinte un stimulent, pentru ca situaţia minorităţii române din Serbia să fie îmbunătăţită conform criteriilor politice de la Copenhaga.

"Mă bucur că am avut discuţii fructuoase despre evoluţiile din regiune şi perspectivele relaţiei dintre Uniunea Europeană şi statele din această regiune. În ceea ce priveşte Balcanii de Vest, am apreciat în discuţiile noastre publicarea de către Comisia Europeană a pachetului anual privind extinderea UE şi am reiterat importanţa menţinerii ritmului şi credibilităţii procesului de extindere, prin respectarea angajamentelor asumate, odată ce sunt îndeplinite toate condiţiile cerute de aderarea la UE", a spus Corlăţean, la conferinţă de presă comună cu oficialul european.

Corlăţean a accentuat ideea potrivit căreia extinderea ar trebui să rămână una din priorităţile de politică externă ale Uniunii Europene, în ciuda altor probleme cu care se confruntă comunitatea UE.

"Menţinerea atenţiei UE faţă de statele din Europa de Sud-Est este cheia pentru obţinerea de rezultate pe agenda de reforme. Reafirmăm interesul României pentru o regiune mai stabilă şi mai prosperă, precum şi pentru disponibilitatea de a furniza expertiza românească în domeniul integrării europene statelor din Balcanii de Vest" a mai spus Corlăţean

Comisarul european Stephan Füle a declarat la rîndul său, că a discutat cu ministrul Corlăţean, despre felul în care poate România să fie un partener credibil şi predictibil al Uniunii Europene, în regiune.

"Dacă privesc spre portofoliul meu, extindere şi politica de vecinătate, am văzut un număr de puncte în care interesele României sunt aceleaşi cu cele ale Comisiei, ale DG Enlargement", a declarat Comisarul European.

Acesta a susţinut că România trebuie să benefieze de "potenţialul" său oferit de locaţia sa georgrafică.

"Politica noastră este că ambele regiuni pot beneficia dacă România va îmbrăţişa potenţialul său oferit de locaţia geografică sau de experienţa acumulată în această regiune", a subliniat Stephan Füle

El a subliniat UE trebuie să continue procesul de extindere şi integrare europeană "în ciuda unor dificultăţi economice şi financiare cu care se confruntă".

Aici comunicatul integralAutor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Carmen Gavrilă
Adăugat:
29 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza