Corlăţean: România e îngrijorată de situaţia din Siria

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că este important ca investigaţia misiunii ONU privind folosirea de arme chimice în Siria să fie finalizată cât mai rapid şi fără impedimente.

Adăugat: 27 August 2013
Ultima actualizare:27 August 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România este îngrijorată de deteriorarea situaţiei din Siria, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române care se desfăşoară la Bucureşti.

El a afirmat că este important ca misiunea ONU aflată în această ţară să poată finaliza cât mai rapid investigaţiile privind posibilitatea folosirii armelor chimice.
    
"Suntem profund îngrijoraţi de deteriorarea accentuată a situaţiei din Siria. Atacuri, precum cele din ultima perioadă, în special cele despre care există suspiciuni privind utilizarea armelor chimice şi care au produs un număr important de victime, nu pot fi justificate. Le condamnăm cu fermitate. Folosirea armelor chimice este complet inacceptabilă. Este important ca misiunea ONU aflată pe teren să poată finaliza cât mai rapid şi fără niciun fel de impedimente investigaţiile necesare. Ne aşteptăm ca experţii ONU să beneficieze de deplina cooperare la faţa locului", a spus Corlăţean.

România "condamnă orice acţiune care încalcă drepturile internaţionale şi drepturile omului"
    
Ministrul a subliniat că experţii ONU pot oferi întregii comunităţi internaţionale o analiză obiectivă privind posibilitatea folosirii armelor chimice în Siria.
    
"În aşteptarea rezultatelor cât mai rapide ale anchetei ONU şi a dezbaterilor din forurile abilitate, şi am în vedere Naţiunile Unite în primul rând, România va continua consultările constante cu partenerii şi aliaţii noştri europeni şi euroatlantici", a spus ministrul.
    
Corlăţean a subliniat că România împărtăşeşte mesajul Înaltului Reprezentant pentru politică externă, Catherine Ashton, referitor la necesitatea de sprijinire a demersurilor diplomatice care să pună urgent capăt crizei din Siria.
    
De asemenea, el a indicat faptul că, la fel ca partenerii săi internaţionali, România condamnă orice acţiune care încalcă drepturile internaţionale şi drepturile fundamentale ale omului şi consideră că este "loc pentru unitate în astfel de cazuri".
    
Ministrul de Externe a mai spus că România este mai îngrijorată de situaţia din Siria deoarece un număr important de români se află în această ţară şi a punctat că MAE urmăreşte evoluţiile şi face tot ce-i stă în putinţă împreună cu alte instituţii ale statului pentru acordarea de sprijin şi protecţie consulară acestora.
    
Corlăţean a salutat prezenţa la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române a foştilor miniştri de Externe, diplomaţilor, a preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, politicienilor şi a ministrului Afacerilor Externe din Lituania, ţară care deţine preşedinţia UE.

Băsescu, despre situaţia din Siria: Ne vom poziţiona după ce vom afla rezultatul inspecţiei ONU

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, referitor la susţinerea de către ţara noastră a unei intervenţii în Siria a unei coaliţii internaţionale fără acordul ONU, că România se va poziţiona în acest sens după ce va afla rezultatul inspecţiei ONU privind utilizarea armelor chimice împotriva civililor.
    
"Noi ne vom poziţiona după ce vom afla rezultatul inspecţiei ONU. Sigur că nici noi nu putem accepta utilizarea gazelor toxice împotriva oricărei părţi, de orice parte", a afirmat Băsescu, într-o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.
    
Ministerul român de Externe a informat luni că a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile recente din zona Damascului, soldate cu sute de victime în rândul civililor, şi condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice de către oricare dintre părţile la conflictul din Siria.
    
"Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu profundă îngrijorare de atacurile care au avut loc recent în zona metropolitană a Damascului şi care s-au soldat cu sute de victime, inclusiv copii, în rândurile populaţiei civile. Autorităţile române condamnă ferm orice atac asupra populaţiei civile în cadrul conflictului sirian. În conformitate cu legislaţia şi cutumele internaţionale, bombardamentele nediscriminatorii asupra non-combatanţilor trebuie evitate", subliniază MAE român, într-un comunicat trimis luni la redacţie.
    
De asemenea, "MAE condamnă ferm orice posibilă utilizare de arme chimice, de către oricare dintre părţile la conflictul din Siria".Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Carmen Gavrilă
Adăugat:
27 August 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza