Corlăţean, de acord cu sancţionarea statelor UE care încalcă principiile Uniunii

România ar putea lua în considerare o propunere privind instituirea unui mecanism de intervenţie împotriva ţărilor membre ale Uniunii Europene care încalcă statul de drept şi valorile fundamentale ale Uniunii, a declarat Titus Corlăţean.

Adăugat: 10 Martie 2013
Ultima actualizare:11 Martie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul de externe, Titus Corlăţean a subliniat însă, că un astfel de mecanism ar trebui să respecte anumite principii.

Şeful diplomaţiei româneşti a fost întrebat  în ce măsură poate fi de acord cu propunerea făcută preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso,  de către patru state UE, Germania, Olanda, Danemarca şi Finlandei privind instituirea unui mecanism pentru respectarea statului de drept.

"Propunerea viza realizarea unui mecanism care sa asigure conformitatea în primul rând cu setul de valori fundamentale aparţinând UE, dacă această propunere vizează şi asigurarea unor principii fundamentale ale UE precum solidaritatea şi respingerea unor idei privind noi linii de demarcaţie, o Europă cu mai multe viteze, şi dimpotrivă, mai multa solidaritate între mai vechii membri şi mai noii membri, respingerea populismului şi curentelor populiste, foarte prezente o serie de state paradoxal cu o veche democraţie, atunci ar putea fi o idee extrem de interesantă pe care şi noi o putem lua în considerare", a declarat Corlăţean.

Patru ţări din UE cer sancţionarea statelor care nu respectă democraţia

Amintim că miniştrii de externe ai Germaniei, Olandei, Danemarcei şi Finlandei au pledat, într-o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru crearea unui mecanism care să-i permită Comisiei Europene să reacţioneze prompt în cazul în care vreun stat membru al Uniunii Europene încalcă principii fundamentale ale acesteia, precum democraţia, drepturile omului şi statul de drept.

Potrivit Associated Press, cei patru miniştri de externe ar propune chiar şi opţiunea tăierii fondurilor europene pentru statele membre care încalcă principiile fundamentale ale Uniunii.

Scrisoarea celor patru nu menţionează vreo ţară membră a Uniunii care ar fi încălcat statul de drept, însă ediţia europeană online a "Wall Street Journal" scrie că Ungaria şi România ar fi fost criticate în trecut pentru astfel de încălcări şi dă ca exemplu o declaraţie oficială postată anul trecut pe pagina de internet a Ministerului german de Externe.Autor:
Cătălin Gomboş
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Martie 2013
Ultima actualizare:
11 Martie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza