Corlăţean critică declaraţiile liderilor de la Budapesta pe tema automiei pe criterii etnice

Titus Corlăţean, ministrul român de externe, a calificat declaraţiile decidenţilor de la Budapesta de susţinere a autonomiei pe criterii etnice ca fiind contrare prevederilor tratatului de bază ungaro-român.

Adăugat: 15 August 2014
Ultima actualizare:16 August 2014

Politica Romaneasca
Foto: Titus Corlăţean, ministrul de Externe
trimite pe mail

Ministerul român de Externe susţine că Tratatul politic bilateral de bună vecinătate din 1996 nu-i dă dreptul Ungariei să-i ceară României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială pe criterii etnice sau pe drepturi colective pentru minorităţi.

Diplomaţia de la Bucureşti îi solicită într-un comunicat statului vecin să citească documentul cu atenţie şi să-i respecte prevederile, pe care le-a acceptat prin semnarea tratatului.

În ceea ce priveşte relaţia României cu cetăţenii săi, aceasta nu priveşte nicio altă ţară, inclusiv Ungaria - adaugă Ministerul român de Externe.

Reacţia vine după ce purtătoarea de cuvânt a instituţiei omoloage de la Budapesta, Anna Nagy, a afirmat, că păstrarea chestiunii autonomiei pe agendă nu încalcă deloc Tratatul de bază româno-ungar, care stipulează că situaţia minorităţilor este o problemă bilaterală.

Oficialul ungar a dat această declaraţie după ce ministrul român de externe, Titus Corlăţean, a atras atenţia că sprijinul ungar pentru autonomia etnică încalcă tratatul de bază cu ţara vecină.

Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat , joi, punctul de vedere cu privire la autonomia secuiască în cadrul unei manifestări organizate pentru românii cu domiciliul în străinătate, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului.

"E o obligaţie asumată de Ungaria, este un tratat ratificat, obligatoriu şi fiecare declaraţie a unui oficial, (?) a unui decident politic din Ungaria care îndeamnă la drepturi colective şi la autonomii teritoriale pe criteriu etnic aici, în România, formulate nu o dată pe teritoriul românesc, înseamnă, în cel mai bun caz, un mare semn de întrebare pus asupra valabilităţii tratatului politic bilateral dintre România şi Ungaria, chestiune foarte gravă, sau poate însemna chiar o violare, o contestare a acestui tratat" - a afirmat şeful diplomaţiei române, potrivit Rador.

Corlăţean le-a recomandat oficialilor din Ungaria să recitească tratatul politic de bază şi să respecte angajamentul internaţional asumat "solemn" de statul ungar.

"Această temă, care este o temă artificială, a aşa-numitei autonomii a Ţinutului Secuiesc, nu poate fi acceptată nici politic, nici juridic, nici în sensul realităţilor administrative şi din punctul de vedere al declaraţiilor pe care decidenţii politici ungari le fac fie în Ungria, fie în România. Articolul 15 şi anexa tratatului asupra căruia am convenit de comun acord spune, pe scurt, că în relaţia bilaterală nu acceptăm drepturi colective şi autonomii pe criterii entice", a precizat ministrul de Externe.

Referindu-se la declaraţiile premierului Orban Viktor, la Universtatea Tusvanyos, potrivit cărora statul ungar şi autorităţile acestuia au dat dovadă de respect în relaţiile româno-ungare, în timp ce partenerul român nu, Titus Corlăţean a menţionat că respectul se manifestă, în primul rând, prin respectarea fundamentului juridic şi politic, stabilit prin Tratatul bilateral dintre România şi Ungaria din 1996.

Întrebat cum califică proiectul de autonomie propus de UDMR, care prevede, între altele, că locuitorii care nu doresc să se conformeze autonomiei teritoriale a aşa-numitului Ţinut Secuiesc au dreptul să ceară strămutarea în decurs de şase luni de la adoptare, Titus Corlăţean a declarat că acestea "sunt chestiuni absolut inacceptabile" şi rezultatul unor idei extremiste care nu au ce căuta într-o societate democratică.

Şeful diplomaţiei române a mai spus că nu numai maghiarii din România au dreptul la propria istorie, ci şi românii au dreptul "la propria memorie, la propria interpretare a istoriei, la propriile sensibilităţi".

"Eu nu pot accepta ca noi să fim muţi, în ţara asta, de ani de zile, când vorbim de simbolistica Trianonului, care pentru noi înseamnă altceva. Noi nu avem a comemora Trianonul, noi avem a celebra şi a marca simbolistica Trianonului", a mai afirmat acesta, informează Mediafax.

Ministrul Afacerilor Externe a participat, joi, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, la o dezbatere având ca temă "Autonomia teritorială pe criterii etnice a asa-zisului Ţinut Secuiesc - forma actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare".Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
15 August 2014
Ultima actualizare:
16 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza