Corina Creţu: Tokes are 134 declaraţii de atac la adresa României

Europarlamentarul PSD, Corina Creţu, susţine că Laszlo Tokes a avut 134 de declaraţii în PE de atac la adresa României, poziţii pe care le va înainta ca argumente pentru retragerea decoraţiei "Steaua României".

Adăugat: 19 Septembrie 2013
Ultima actualizare:19 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Membrii Ordinului Naţional "Steaua României" iau în discuţie cererea de retragere a distincţiei europarlamentarului Laszlo Tokes.

În Adunarea generală programată pentru  după-amiază la Palatul Cotroceni se va alege Consiliul de Onoare care va analiza solicitarea Corinei Creţu, de asemenea deputat european şi deţinător al ordinului. 

Europarlamentarul PSD, Corina Creţu a ţinut să precizeze că cererea sa nu este născută din considerente antimaghiare şi nici nu aduce atingere demnităţii celor care au pornit revoltele anticomuniste de la Timişoara din decembrie 1989.

Ea consideră însă că Laszlo Tokes a contestat public printr-o serie de aprecieri şi acţiuni caracterul de stat naţional unitar şi indivizibil al României şi că aceste fapte nu sunt compatibile cu statutul de Cavaler al Ordinului Naţional Steaua României pe care-l deţine eurodeputatul.

Creţu, despre Tokes: Are 134 de declaraţii de atac în PE

Corina Creţu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Laszlo Tokes a avut 134 de declaraţii în PE de atac la adresa României, poziţii pe care le va înainta ca argumente pentru retragerea decoraţiei acordată acestuia, precizând că ar exista o "complicitate" dacă acest demers nu este finalizat.

Europarlamentarul PSD a precizat că a înaintat Cancelariei Ordinelor un dosar cu 134 de declaraţii susţinute de Laszlo Tokes în Parlamentul European, niciuna dintre acestea în limba română, care au promovat ideea autonomiei teritoriale şi "desprinderea unei părţi" din România.

"Sunt 134 de luări de cuvânt şi în toate nu vorbeşte decât despre autonomia teritorială, despre desprinderea unei părţi a României din ţara noastră. Din acest moment, dacă acceptăm astfel de poziţii explicite la adresa integrităţii României, ne facem vinovaţi cu toţii de complicitate pasivă la atacurile la adresa statului naţional unitar român", a afirmat europarlamentarul PSD.

Creţu a mai susţinut că Laszlo Tokes ar dori "să vadă distrus statul român".

În ce cazuri se retrage "Steaua României"?

Steaua României este cel mai înalt ordin românesc şi este o recompensă pentru servicii excepţionale civile şi militare aduse statului şi poporului român.

Conform legii, calitatea de membru al Ordinului se poate pierde în cazul unei condamnări definitive la o pedeapsă privativă de libertate, pentru fapte incompatibile cu calitatea de membru al Ordinului sau care aduc prejudicii morale membrilor ordinului.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Alexandra Cristea
Adăugat:
19 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza