Corina Creţu: România are şanse să atragă un miliard de euro din fondurile europene

Comisarul european Corina Creţu este mai optimistă faţă de vizita anterioară la Bucureşti, în privinţa absorbţiei fondurilor europene de către România.

Adăugat: 8 Septembrie 2017
Ultima actualizare:8 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Comisarul european, Corina Creţu şi premierul Mihai Tudose
trimite pe mail

După discuţiile cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi cu primul ministru, comisarul pentru politică regională, Corina Creţu,  a spus că sunt şanse ca ţara noastră să înregistreze până la sfârşitul anului o rată de absorbţie de un miliard de euro din fondurile de dezvoltare şi coeziune.

Corina Creţu a avertizat însă, asupra ritmului de pregătire şi de implementare a proiectelor, care trebuie accelerat.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Creţu a discutat cu oficialii români despre paşii care trebuie urmaţi pentru o mai bună absorbţie a fondurilor europene.

Corina Creţu a susţinut că s-au înregistrat progrese în această privinţă, dar implementarea proiectelor este responsabilitatea exclusiva a autorităţilor naţionale.

"Au fost acreditate toate autorităţile de management şi control a bugetului de 23 de miliarde de euro care a fost alocat României pentru perioada de programare 2014-2020. Peste vară, Comisia a rambursat deja 95 de milioane pentru iniţiative pentru IMM-uri şi pentru asistenţă tehnică şi mai avem în analiză facturi, adică cereri de plată de 350 de milioane de euro, care urmează a fi plătite cât mai curând posibil", a spus Corina Creţu. 

Comisarul european a avut şi un dialog cu cetăţenii la care a fost prezent preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Karl-Heinz Lambertz.

Acesta  consideră că UE reprezintă cea ma mare realizare a continentului, iar cetăţenii trebuie să înţeleagă şi să accepte valoarea adăugată a acestuia.

Oficialul european a făcut referire la mobilitatea lucrătorilor în cadrul Uniunii şi a menţionat că trebuie găsită o soluţie pentru şomajul cu care se confruntă multe ţări europene. 

"A fost realizată directiva detaşării, care permite să trimiţi lucrători dintr-o ţară în altă ţară, în condiţii adesea criticabile. Eu cred că acest lucru trebuie schimbat. Cunosc că există şi rezistenţe. În ceea ce priveşte România ştiu că lucrătorii trebuie să beneficieze de mobilitate. Este foarte bine că românii merg în Europa să lucreze, ca şi belgienii, dar eu nu sunt convins că cea mai bună soluţie de coeziune este aceea de a face un transfer masiv de lucrători dintr-o ţară în alta. Cred că mai degrabă este important să ai condiţii economice necesare în ţările respective prin care să se creeze locuri de muncă acolo", a spus Karl-Heinz Lambertz. 

Corina Creţu a mai discutat cu premierul Mihai Tudose şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Aceştia au amintit sprijinul constant al Comisiei Europene acordat guvernului român în diverse domenii.

 Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
8 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza