Corina Creţu, îngrijorată de riscul ca România să piardă 3,4 miliarde de euro

Comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a exprimat astăzi, la Bucureşti, îngrijorarea Comisiei Europene faţă de ritmul lent cu care România deschide sesiunea de proiecte pentru exerciţiul financiar 2014-2020.

Adăugat: 3 Martie 2016
Ultima actualizare:3 Martie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Corina Creţu, comisar european pentru politică regională
trimite pe mail

Oficialul european a avertizat autorităţile că, pe termen scurt, există riscul de a pierde 3,4 miliarde de euro dacă nu se iau măsuri imediate.

Invitată la o conferinţă de evaluare a impactului Programului Operaţional Regional 2007-2013, Corina Creţu a vorbit despre necesitatea unei planificări strategice şi a unei mai bune pregătiri a proiectelor pentru ca 2016 să nu fie un an pierdut în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europen

"Capacitatea administrativă contează mai mult decât fondurile europene în sine. Banii sunt necesari, dar nu suficienţi pentru a soluţiona în mod corespunzător problemele din România. (...) Până acum, România a îndeplinit 14 din cele 22 de condiţionalităţi stabilite de Comisia Europeană, dar se înregistrează întârzieri în domenii ca achiziţiile publice, sănătatea şi managementul deşeurilor", a afirmat Corina Creţu, citată de Agerpres.

Corina Creţu a explicat că, în anii următori au fost prevăzute 280 de investiţii în unităţi sanitare şi ambulatorii de specialitate în sate şi oraşe, pentru 65 de unităţi de urgenţă în cadrul spitalelor judeţene şi pentru trei spitale regionale.

"În cadrul acestui program se prevede înfiinţarea a trei spitale regionale. (...) Sunt foarte tristă ca în martie 2016 să văd că nici măcar amplasamentele acestor spitale nu au fost determinate", a menţionat Creţu.

Comisarul european a mai precizat că niciuna dintre aceste investiţii nu poate fi implementată din cauza faptului că nu a fost întocmită până acum harta infrastructurii sanitare care să prezinte nevoile clare în domeniul sănătăţii şi că i-a avertizat despre acest lucru pe toţi miniştrii şi autorităţile cu care s-a întâlnit până acum.

Corina Creţu a ţinut să atragă atenţia deşi au fost rezultate cu impact pozitiv în unele domenii,  în  multe altele, rezultatele au fost dezamăgitoare.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Angela Matei
Adăugat:
3 Martie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza