Corina Creţu, comisar european pentru politică regională

"În ceea ce priveşte Fondul de Dezvoltare Regională, România a evitat orice fel de dezangajări de fonduri pentru 2015. Sigur, există o sumă destul de mare încă în risc, dar pentru întreaga perioadă 2007 - 2013".

Adăugat: 14 Ianuarie 2016
Ultima actualizare:14 Ianuarie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Corin Creţu
trimite pe mail

România a reuşit să folosească integral, în 2015, fondurile europene care i-au fost alocate, prin Fondul de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune, a declarat comisarul pentru politică regională, Corina Creţu.

Cu alte cuvinte, s-a evitat ceea ce se numeşte frecvent dezangajarea de fonduri, adică s-au găsit şi s-au convenit proceduri prin care activităţile deja îndeplinite în diverse proiecte cu finanţare din fondurile alocate României sunt recunoscute şi sumele sunt rambursate.

Comisarul european s-a întâlnit, astăzi, la Bruxelles, cu ministrul român al fondurilor europene, Aura Răducu.

Comisarul pentru politică regională solicită României să acorde atenţie demarării la timp a implementării noii perioade de programare 2014 - 2020.

Un interviu realizat de corespondentul RRA la Bruxelles, Cerasela Rădulescu.

Reporter: Grupul de lucru pentru o mai bună implementare, înfiinţat anul trecut pentru câteva state membre care au înregistrat probleme în absorbţia fondurilor, inclusiv România, a fost iniţiat de comisarul pentru politică regională, Corina Creţu. România a reuşit să evite, în 2015, dezangajarea sumei de un miliard de euro, pe care ţara a avut-o la dispoziţie prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi prin cel de Coeziune.

Corina Creţu: Cred că este meritul autorităţilor române, guvernului trecut şi guvernului actual pentru ceea ce s-a făcut, pentru că atunci când am intrat în poziţia de comisar european pentru politică regională, împreună cu colegii mei de la DG Regio, acest lucru era de neconceput. Deci, practic, în ceea ce priveşte Fondul de Dezvoltare Regională, România a evitat orice fel de dezangajări de fonduri pentru 2015. Sigur, există o sumă destul de mare încă în risc, dar pentru întreaga perioadă 2007 - 2013. Acest lucrul îl vom şti cu siguranţă, ce sume vor pierdute, abia după ce vom analiza toate cheltuielile pe care le vom face, după ce autorităţile române vor depune facturi şi, sigur, după ce se va analiza care sunt corecţiile făcute de către autorităţile de audit.

Reporter: Comisia Europeană a aprobat, până în prezent, şapte proiecte majore de transport, retrospective sau alternative pentru România, în valoare de peste 770 de milioane de euro, iar alte cinci proiecte din cadrul Programului Operaţional de Transport, în valoare de peste 190 de milioane de euro, sunt în evaluare la nivelul Comisiei.

Corina Creţu: Datorită analizării proiectelor retrospective, practic, am degrevat bugetul României de o sumă importantă de bani de ordinul a 900 de milioane de euro, în ultimul an, şi am prelungit termenul pentru analiza proiectelor retrospective de la 31 decembrie 2015 până la finalul lunii martie. Deci, practic, guvernul actual mai are posibilitatea să analizeze în aceste trei luni.

Reporter: La întâlnirea de astăzi, de la Bruxelles, cu delegaţia Ministerului român al Fondurilor Europene, comisarul Corina Creţu a subliniat importanţa alocării de către România, în 2016, a resurselor financiare şi umane necesare finalizării în condiţii cât mai bune a programelor dn 2007 - 2013.

Corina Creţu: Am informat-o pe doamna ministru că, din punct de vedere al Comisiei Europene, este foarte important ca, odată cu încheierea proiectelor legate de perioada 2007 - 2013, să se pornească în ritm accelerat perioada de programare 2014 - 2020, pentru care România are alocată o sumă importantă de bani - peste 20 de miliarde de euro. Din acest punct de vedere, sunt necesari cel puţin doi paşi de a fi îndepliniţi foarte repede: în primul rând, îndeplinirea condiţionalităţilor ex ante România are întârzieri în ceea ce priveşte administraţia publică, achiziţiile publice, de asemenea, deşeurile, mai ales cele solide, şi harta necesităţilor din domeniul sănătăţii. Cred că foarte importantă este desemnarea autorităţilor de management şi de certificare pentru noua perioadă de programare. Împreună cu DG Regio, am lansat patru proiecte pilot în ceea ce priveşte regiunile cele mai puţin dezvoltate. Am ales ca dintre cele patru proiecte pilot două să fie dn România.

Reporter: Alocările pentru perioada de programare 2014 - 2020 se ridică la peste 22 de miliarde de euro, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
14 Ianuarie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza