CORESPONDENȚĂ DIN PARIS. Atmosfera înaintea "Marșului solidarității"

La Paris, autoritățile fac pregătiri pentru o manifestație fără precedent în memoria victimelor atentatelor din capitala Franţei. Sunt așteptați aproximativ un milion de oameni și 47 de șefi de stat și de guvern.

Adăugat: 11 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:11 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: twitter.com/France24_en
trimite pe mail

UPDATE ora 13.00. (ora României) Mii de francezi se află deja în Piaţa Republicii din Paris, unde la ora 15.00, ora Franţei, începe un marş împotriva terorismului şi pentru comemorarea victimelor atacurilor din ultimele zile.

La marş vor participa şi zeci de şefi de stat şi de guvern.

Televiziunile sunt deja la faţa locului, informează corespondentul RRA la Paris, Tudor Ţepeneag.

Numeroşi oameni de toate vârstele au venit încă din cursul dimineţii în această Piaţă a Republicii, care este şi principalul loc în care a fost adus un omagiu victimelor masacrului de la sediul publicaţiei "Charlie Hebdo", dar şi celor care au murit în cursul luării de ostatici de la magazinul cu specific evreiesc din Paris.

Sloganul "Je suis Charlie" ("Sunt Charlie") se poate vedea peste tot şi oamenii au depus buchete de flori proaspete. Sunt aşteptate sute de mii de persoane, poate chiar un milion, pe traseul manifestaţiei, între Piaţa Republicii şi Piaţa Naţiunii.

Vor participa alături de autorităţile franceze 44 de şefi de stat şi de guvern, principalii lideri europeni, dar şi premierul israelian Benjamin Netanyahu, de asemenea, şeful Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi şeful Ligii Arabe.

Toţi aceşti oaspeţi sunt primiţi mai întâi la Palatul Élysée, de preşedintele François Hollande.

Ei se vor deplasa împreună cu autocare la locul manifestaţiei, pentru a lua parte la cortegiu. Măsurile de securitate sunt pe măsura evenimentului.

Peste cinci mii de membri ai forţelor de ordine, unii dintre ei în civil, sunt poziţionaţi pe traseu, unde au fost închise staţiile de metrou şi trăgători de elită sunt poziţionaţi pe imobilele de pe traseu.

În Capitala Franţei va fi prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, care afirmă, într-un comunicat de presă, că "prezenţa sa în Capitala Franţei va da un semnal ferm al dorinţei de implicare a României în lupta împotriva terorismului şi a extremismului de orice fel".

Ieri, în oraşele din Franţa, în total 700.000 de oameni au ieşit să manifesteze în acelaşi fel împotriva terorismului şi pentru a apăra nişte idealuri, nişte principii ale Republicii Franceze, printre care libertatea de exprimare.

După acel atac terorist abominabil de la sediul revistei "Charlie Hebdo", care a făcut 12 morţi, după atacul antisemit, de asemenea, care a urmat la un magazin cu specific evreiesc, astăzi la Paris sunt pregătiri pentru această manifestaţie fără precedent, nu numai pentru că se aşteaptă participarea a sute de mii de oameni, dar pentru că elanul naţional de unitate este extraordinar între autorităţile actuale - opoziţia franceză, toate partidele - şi sprijinul din exterior este foarte mare, 47 de şefi de stat şi de guvern şi-au anunţat prezenţa, toţi liderii europeni vor fi la Paris. În mod excepţional, de asemenea, Benjamin Netanyahu, premierul israelian, şi, nu de parte de el, Mahmoud Abass, şeful Autorităţii Palestiniene.

La Marșul solidarității va fi prezent și președintele României, Klaus Iohannis.

Este plin de simboluri. Bineînţeles că toată această participare trebuie ţinută în condiţii de securitate.

Măsuri de securitate excepționale

Peste 5.000 de poliţişti iau parte la dispozitivul de securitate ale acestei manifestaţii: vor fi plasaţi trăgători de elită pe acoperişurile caselor, pe parcursul acestei manifestataţii între Piaţa Republicii şi Piaţa Naţiunii.

Aceste condiţii sunt excepţionale, dar  cea mai mare garanţie de securitate este starea de spirit, mentalitatea oamenilor care vin la această manifetaţie.

Francezii s-au mobilizat într-o unitate fără precedent, şi nu cred că este loc pentru niciun fel de acţiuni, nu vorbesc de acţiuni teroriste, care nu sunt niciodată excluse, dar acţiuni ostile, acţiuni care ar putea să tulbure acesată unitate şi aceată participare.

Există acest slogan "Je suis Charlie" ("Sunt Charlie!"), la care se adaugă "Je suis juive" ("Sunt evreu") sau "Je suis Charlie, je suis musulman", adică "Sunt Charlie, sunt musulman", deoarece şi preşedintele Hollande a cerut să nu existe niciun fel de discriminări, să nu fie privită comunitatea musulmană cu ochi răi, deoarece musulmanii sunt victime şi să nu uităm că au murit mai mulţi musulmani în aceste atacuri teroriste.

Aşa cum au anunţat organizatorii se aşteaptă în jur de un milioan de oameni.Autor:
Tudor Ţepeneag
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
11 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza