CORESPONDENȚĂ DIN KAZAHSTAN. Ziua României la Expo Astana 2017

La Expo Astana 2017 au loc evenimente care marchează ziua României,

Adăugat: 28 Iulie 2017
Ultima actualizare:28 Iulie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Foto: Andreea Marin
trimite pe mail

Evenimentele dedicate Zilei României la Expoziţia Mondială de la Astana, în Kazahstan, sunt în plină desfăşurare.

Sunt programate mai multe ceremoni, întâlniri, dar şi un concert, la manifestarea la care România participă cu laserul de la Măgurele.

CORESPONDENȚĂ DE LA ASTANA. Trimisul special al RRA, Andreea Marin:

Deşi am ceva zeci de ani de experienţă în această meserie de jurnalist, trebuie să recunosc că nu îmi pot da seama unde sunt acum mai mulţi oameni.

Scena şi locurile din public unde se organizează evenimentele speciale de Ziua României sunt arhipline; la fel şi pavilionul unde se află macheta celui mai mare laser din lume.

Aproape că nu ai loc să arunci un ac, este un întreg du-te - vino, parcă întreg Kazahstanul a aflat că astăzi este, la Expo Astana 2017, Ziua României.

Am stat de vorbă cu oameni. Cei mai mulţi au venit să îi cunoască mai bine pe români.

Motivele lor pentru această apropiere sunt însă diverse.

Niște tinere îmi spuneau mai devreme că le place muzica românească şi în special formaţia /.../ Un kazah bătrân cu steagul românesc în mână mi-a explicat că este o formă de respect să vină la Ziua României.

Aici am găsit şi un român, de fapt un bucovinean care trăieşte în Astana şi îmi spunea că deşi nu mai ştie să vorbească limba prea bine, o iubeşte.

Ansamblul "Dorule" din Karaganda, unde se află şi cea mai mare comunitate de etnici români, a cântat pe scenă melodia "Cântă cucu'n Bucovina" şi pentru câteva momente am văzut audienţa în lacrimi, stând în picioare, deşi nu sunt convinsă că înţelegea cuvintele; la fel atunci cand s-a intonat imnul de stat al României, în urmă cu aproape o oră, la deschidere.

Ce ar mai trebui să reamintesc, că tot atunci ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, spunea că România, la Expo Astana 2017, va avea un nou început în privinţa relaţiilor pe care le are cu Astana şi Kazahstanul în special.Autor:
Andreea Marin
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Iulie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza