CORESPONDENȚĂ DE RĂZBOI Luptele au continuat în sudul Ucrainei

Luptele au continuat în sudul Ucrainei, unde unul dintre principalele obiective ale forţelor ruse rămâne portul Odesa, aflat în continuare sub controlul ferm al ucrainenilor.

Adăugat: 5 Martie 2022
Ultima actualizare:5 Martie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Foto: Anatolii Stepanov / AFP
trimite pe mail

Forţele Kievului au aruncat ieri în aer un pod peste Nistru pentru a preveni un posibil atac dinspre Transnistria, iar alarmele aeriene au sunat în această noapte la Izmail, în apropiere de graniţa României, unde se află şi corespondentul nostru, Mario Balint, care este acum în direct, cu ultimele evoluţii din teren. Bună dimineaţa, Mario!

Reporter: Bună dimineaţa! Alarmele aeriene au sunat prelung în această dimineaţă, cu puţin înainte de ora 5:00, semn că obiective din întreaga regiune Odesa, care cuprinde şi Bugeacul, deci sud-vestul Ucrainei, până la Reni şi Giurgiuleşti, sunt vizate de loviturile aeriene ale Rusiei. De altfel, posibil aceste informaţii existau încă din cursul serii deoarece poliţia a fost mult mai numeroasă pe străzi, în patrulare, iar automobilele folosite erau altele decât cele obişnuite, acestea având protecţie exterioară pentru parbriz şi lunetă. După o suită de informaţii contradictorii, în urmă cu aproximativ o oră, primarul din Mariupol, din sud-estul ţării, a cerut înfiinţarea de urgenţă a unui coridor umanitar, oraşul fiind supus blocadei şi unui val de atacuri de către armata rusă. Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş, principal port ucrainean la Marea Azov, ar fi un punct de cotitură important pentru invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizrea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, pe Nipru, aproape de Odesa, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas. Practic, ar închide total accesul Ucrainei la Marea Neagră. La Herson a avut loc o mare manifestaţie a locuitorilor, chiar prin faţa ocupanţilor ruşi. Aceştia se împotriveau înfiinţării unei republici populare Herson, pregătiri care sunt în toi, după cum informează sursele noastre apropiate de ziarul Odesa News. În această dimineaţă, locuitorii din Herson se vor aduna din nou în Piaţa Centrală pentru a protesta împotriva ocupaţiei. În ceea ce priveşte Odesa, oraşul este pregătit de o invazie ce pare iminentă, atât pe mare, cât şi de pe uscat, dinspre Herson, dar şi dinspre Transnistria. Un pod de la frontiera Ucrainei, pe segmentul transnistrean, a fost aruncat în aer aseară; imaginile sunt publicate pe Telegram, iar calea ferată a fost demontată la Pavlovska de către apărătorii ucraineni.

În direct din Ucraina trimisul nostru, Mario Balint. Mulţumesc! Amintim că ieri regimul separatist de la Tiraspol i-a cerut comunităţii internaţionale să fie recunoscută "Republica Moldovenească Transnistreană", ca reacţie la decizia de ieri a autorităţilor de la Chişinău de a depune cererea de aderare a Republicii Moldova la UE.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a comentat, reafirmând susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Chişinăul nu a reacţionat încă la cererea Transnistriei.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Martie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza