Corespondenţă de Iolanda Bădiliţă, Strasbourg

Conform "programului investitorilor privaţi", străinii ar putea cumpăra paşapoarte malteze, în anumite condiţii, dar fără să fie obligaţi să fie rezidenţi în Malta.

Adăugat: 16 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:16 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Iolanda Bădiliţă, corespondent de presă, Strasbourg
trimite pe mail

Parlamentul European a votat  o rezoluţie pe tema controversatei scheme privind cetăţenia malteză.

Conform "programului investitorilor privati", străinii ar putea cumpăra paşapoarte malteze, în anumite condiţii, dar fără să fie obligati să fie rezidenţi în Malta.

AUDIO Corespondenţă de Iolanda Bădiliţă, Strasbourg

Ideea nu este nouă.

În 2010, Letonia lansa un program similar cu scopul de a susţine refacerea sectorului cel mai afectat de criză, construcţia de locuinţe.

Programul leton acorda vize celor care investesc în Letonia cel puţin 71 de mii de euro.

Beneficiarilor li se cerea sa petreacă în Letonia numai o singură zi pe an ca să primească viza, limitare care în proiectul maltez nu exista.

Unii deputati  europeni au sustinut,  la Strasbourg, că o astfel de schemă ar trebuie să prespună nu doar investiţii, ci şi rezidenţa investitorilor în respectiva ţară europeană.

Însă, vicepreşedinta Comisiei Europene, Viviane Reding a fost categorică.

"Nu se poate să punem eticheta cu preţ pe cetăţenia europeană", a spus aceasta amintind că deşi cetăţenia unui stat e reglementată de legile naţionale, obţinerea acesteia implica până la urma toate statele europene, de vreme ce aduce odată cu ea şi cetăţenia europeană, care vine la pachet cu întreaga pleiadă de drepturi europene, de la dreptul la libera circulaţie la dreptul de a vota şi de a fi ales.

"Dragi colegi, mă tot gândesc cum să le explic concetăţenilor mei români, că în timp ce noi suntem ţinuţi în afara spaţiului Schengen, deşi îndeplinim criteriile de aderare, un cetăţean din afara Uniunii dacă are bani poate cumpăra cetăţenia malteză, adică europeană, şi toate beneficiile care decurg din aceasta", a intervenit eurodeputata liberala Renate Weber, a carei poziţie a fost susţinută de mai toate grupurile politice.

 Autor:
Iolanda Bădiliţă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza