Cooperare istorică NATO - Rusia

Summit-ul NATO de la Lisabona a marcat debutul cooperării Alianţei cu Rusia în ce priveşte scutul antirachetă.

Adăugat: 21 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:21 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Lisabona, s-a încheiat summitul NATO, care a aprobat noul concept strategic al Alianţei şi a decis extinderea scutului antirachetă.

 

El a marcat debutul cooperării aliaţilor cu Rusia, în materie de apărare antirachetă.Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, consideră că rezultatele summitului îl recomandă drept unul dintre cele mai  substanţiale şi mai importante din istoria Alianţei.Liderii aliaţi au aprobat noul concept strategic, care trasează misiunile NATO în următorii zece ani.


Au decis să extindă scutul antirachetă, care, în prezent, protejează trupele, pentru a proteja şi populaţia şi teritoriile aliate, şi au decis, în acord cu preşedintele Afganistanului, retragerea gradată, din această ţară, în paralel cu preluarea controlului, de către forţele de securitate afgane.


Secretarul general al NATO a subliniat şi momentul fără precedent, al începerii colaborării dintre aliaţi şi Rusia, în apărarea antirachetă. Momentul a fost evidenţiat şi de preşedinţii american, Barack Obama, şi de cel rus, Dmitri Medvedev, care a spus că tensiunile dintre NATO şi Rusia aparţin trecutului.România, mulţumită de summitRomânia poate fi mulţumită de rezultatele summitului NATO.


În primul rând, de adoptarea noului Concept Strategic, ce răspunde obiectivelor ţării noastre - a subliniat preşedintele Traian Băsescu într-o declaraţie de presă la încheierea reuniunii din capitala portugheză."Prin noul Concept Strategic, dar şi prin declaraţia politică adoptată, NATO îşi asumă angajamentul pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova şi a Georgiei. De asemenea, se precizează importanţa strategică a regiunii extinse a Mării Negre", a spus şeful statului.


La capătul celor două zile de discuţii, liderii NATO au hotărât că următorul summit va avea loc în Statele Unite, în 2012.Autor:
Luminiţa Apostol
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza