Convorbire telefonică Klaus Iohannis - Benjamin Netanyahu

Preşedintele Klaus Iohannis a discutat la telefon cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre o eventuală decizie privind mutarea ambasadei noastre de la Tel Aviv la Ierusalim, dar şi despre situaţia din Iran.

Adăugat: 7 Ianuarie 2018
Ultima actualizare:7 Ianuarie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a adresat mulţumiri României pentru votul de abţinere cu ocazia adoptării Rezoluţiei Adunării Generale a ONU, din luna decembrie, privind statutul Ierusalimului.

Rezoluţia recomandă, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Iersualim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă în Orientul Mijlociu.

Preşedinţia României precizează că, potrivit poziţiei adoptate de către şeful statului anterior votului, pe baza propunerii argumentate în scris a Ministerului Român al Afacerilor Externe, Ierusalimul reprezintă o temă centrală în cadrul negocierilor de pace, iar statutul acestuia ar trebui stabilit în urma încheierii unui acord direct între israelieni şi palestinieni, fiind necesară, în viziunea României, relansarea procesului de pace.

În consecinţă, o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată dor pe baza parametrilor menţionaţi, cu luarea în considerare a evoluţiilor viitoare privind procesul de pace în Orientul Mijlociu, iar în cadrul acestuia privind problema statutului Ierusalimului.

Cei doi înalţi demnitari au abordat, în cadrul convorbirii telefonice, şi situaţia din Iran, iar preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat regretul pentru pierderile de vieţi omeneşti înregistrate în urma recentelor proteste, dar şi speranţa că violenţele vor înceta, iar libertăţile de exprimare şi de întrunire paşnică vor fi respectate.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
7 Ianuarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza