Conversia în lei a creditelor, o posibilă soluţie la creditele în franci elveţieni

Parlamentul caută soluţii care să vină în sprijinul celor peste 75.000 de români care au credite în franci elveţieni şi trebuie acum să plătească rate mult mai mari.

Adăugat: 21 Ianuarie 2015
Ultima actualizare:21 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Situaţia creată de valorizarea francului elveţian, o dată cu decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de liberalizare a cursului, a fost azi subiect central în discuţiile din Parlamentul României.

Deputaţii din Comisia pentru buget-finanţe i-au chemat la dialog pe reprezentanţii mediului bancar, inclusiv de la BNR, dar şi pe cei ai clienţilor cu credite în franci elveţieni.

Una dintre propuneri vizează conversia în lei a creditelor la un curs mai apropiat de cel la care marea majoritate a contractelor au fost încheiate.

Practic, valoarea stabilită astfel ar fi puţin peste 3 lei, mult mai scăzută decât cea la care este cotat francul în aceste zile.

Cursul de referinţă anunţat azi de BNR este 4,50 lei, un nou record.

Bancherii susţin discuţiile cu clienţii

Bancherii atrag atenţia, însă, că un act normativ care să le impună acest lucru ar fi incorect, ba chiar ar aduce unele bănci aproape de faliment.

Reprezentanţii mediului bancar consideră drept cea mai bună soluţie discuţiile cu clienţii, în cazul fiecărui credit în parte.

Ei admit că este şi de datoria băncilor să găsească o rezolvare acestei situaţii, dar găsesc firesc ca riscurile să fie asumate şi de cei care au luat împrumuturile.

Criza generată de valorizarea francului elveţian a mai adus în discuţie o posibilă modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, care permite prelungirea perioadei de rambursare a creditelor, dar a readus în atenţie şi mai vechea propunere legislativă privind insolvenţa persoanelor fizice.

Ministrul Vâlcov, de acord cu conversia creditelor

Ministrul de finanţe, Darius Vâlcov, afirmă că nu se opune propunerii de conversie a creditelor luate în valută, dacă şi băncile sunt de acord.

Darius Vâlcov propune însă şi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie ajutaţi cei care au luat credite în valută.

Simplificarea schemei de rescadenţare a creditelor şi extinderea în această schemă a debitelor persoanelor fizice, în sensul creşterii venitului brut care asigură eligibilitatea de la 2.200 lei la la 3.000 lei, reprezintă câteva din aceste măsuri.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a desemnat o subcomisie care să elaboreze în următoarele zile un proiect de lege în acest sens.

Insolvenţa ar însemna ca o persoană care nu-şi mai poate plăti creditele să fie ajutată să-şi eşaloneze datoria, fără să se ajungă la executare silită.Autor:
Mihaela Enache
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
21 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza