Controlorii de trafic aerian de la Romatsa intră în grevă generală

Controlorii de trafic aerian de la Romatsa intră în grevă generală mâine dimineaţă de la ora 9:00, după ce negocierile de azi cu ministrul transporturilor au eşuat.

Adăugat: 29 Mai 2017
Ultima actualizare:29 Mai 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Greva generală a fost anunţată pe perioadă nedeterminată, dar controlorii de trafic aerian spun că, în funcţie de negocierile care se vor purta, inclusiv mâine, este foarte posibil să nu fie afectat programul de zbor pe tot parcursul zilei, ci doar în primele ore.

Declanşarea grevei generale într-o perioadă semnificativ mai aglomerată pe aeroporturi datorită zilelor libere este doar o coincidenţă şi se va ţine cont de acest aspect, a explicat liderul de sindicat de la Romatsa, Gabriel Tudorache.

"Există şanse reale pentru mâine ca greva generală să fie suspendată după un anumit interval de timp rezonabil, printr-un termen rezonabil, nu ne gândim la şase ore sau zece ore, este vorba despre, probabil, nu ştiu, o oră-două ore. Practic, dacă am fi pus-o după data de 5 iunie, aşa cum v-am spus, dată limită de depunere a documentelor la Comisia Europeană, la forurile internaţionale, o mai făceai degeaba! Romatsa era condamnată la faliment!", a spus Gabriel Tudorache.

De cealaltă parte, ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, respinge riscul de faliment la Romatsa şi spune că a demarat deja procedurile pentru a modifica planul de performanţă la Romatsa, un document care se referă la strategia de dezvoltare a regiei.

Refacerea Planului de performanţă, după cum au solicitat şi sindicaliştii, ar permite angajarea încă a 89 de controlori de trafic dar este nevoie de mai mult timp, fiind o procedură complexă, spune ministrul de resort, Răzvan Cuc.

"Noi am făcut primul pas şi am transmis către Comisia Europeană scrisoarea pentru deschiderea Planului de performanţă, aşteptăm şi din partea lor motivarea tehnică a acestei schimbări. Toate costurile şi modificările care apar în acest plan de performanţă să fie luate în calcul pentru elaborarea unui buget echilibrat", a susținut Răzvan Cuc.

Aproximativ 3000 de avioane tranzitează zilnic spaţiul aerian al României, inclusiv decolări şi aterizări şi, potrivit legii, controlorii de trafic aerian sunt obligaţi să dirijeze o treime din aceste zboruri.Autor:
Alexandru Lancuzov
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
29 Mai 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza