Contre putere - opoziţie în comisia privind legile Justiţiei

Discuţiile s-au aprins la dezbaterea amendamentului susţinut de PSD şi ALDE, care prevede că preşedintele nu poate refuza propunerile pentru funcţiile de conducere la ÎCCJ.

Adăugat: 24 Noiembrie 2017
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei şi-a reluat, astăzi, lucrările cu dezbaterea articolelor privind numirea şi revocarea din funcţie a procurorilor şefi şi a celor care vizează răspunderea magistraţilor.

Discuţiile s-au aprins în comisia parlamentară specială privind legile justiţiei în momentul în care a fost supus dezbaterii amendamentul propus de CSM susţinut de PSD şi ALDE care prevede că preşedintele României nu poate refuza propunerile pentru funcţiile de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Liberalii au respins amendarea textului prevăzut iniţial în proiectul de lege care prevede că şeful statului nu poate refuza numirea în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decât motivat, aducând la cunoştinţa CSM motivul refuzului.  

"Ne daţi prilej să atacăm la Curtea Constituţională în cazul în care modificaţi textul în legea actuală diminuând sau golind de conţinut atribuţiile preşedintelui. Este opţiunea dvs. dacă doriţi să existe acest demers pe care eu una nu mi-l doresc", a spus senatorul PNL, Alina Gorghiu.

Replica a venit imediat din partea deputatului ALDE Steluţa Cătăniciu. 

"Cum poate motiva preşedintele României în situaţia în care o persoană care este testată de către Secţia de Judecători din cadrul CSM, care la rândul lui, conform Constituţiei, este garantul independenţei justiţiei. Ce motiv poate să invoce preşedintele României să refuze această numire?", a replicat Cătăniciu. 

La finalul discuţiilor, propunerea CSM a fost adoptată în Comisie fiind votată de toţi parlamentarii PSD şi ALDE, iar împotrivă au fost cei din USR, PNL şi UDMR.

Anterior s-a mai adoptat un amendament potrivit căruia preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de preşedintele României la propunerea Secţiei de Judecători din CSM.

Propunerile sunt dintre judecătorii Înaltei Curţi care au o activitate în această instanţă cel puţin 2 ani şi nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani.

Dezbaterile continuă în Comisia Parlamentară privind legile justiţiei.

"Or să fie tot felul de chestiuni votate în tot felul de comisii. Până la urmă lucrurile trebuie clarificate şi trebuie lămurite şi o să mă implic constituţional corect în acest parcurs", a declarat astăzi preşedintele Klaus Iohannis fiind întrebat cu privire la decizia comisiei speciale parlamentare privind legile justiţiei.

Anterior, el mai spusese că e vorba de o încercare nepotrivită şi nu va rămâne aşa. 

"Am de gând să fac tot ce poate să facă preşedintele într-un parcurs legislativ prevăzut de Constituţie", a mai spus Klaus Iohannis.
 Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
24 Noiembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza