Continuă Congresul ALDE. Alegeri pentru funcţiile de conducere

Lucrările Congresului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor se încheie, astăzi, la Palatul Parlamentului.

Adăugat: 22 Aprilie 2017
Ultima actualizare:22 Aprilie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Călin Popescu Tăriceanu, copreşedinte ALDE, arhivă foto
trimite pe mail

UPDATE 2- ora 18.00 Procedură de vot în desfăşurare pentru alegerea preşedintelui ALDE şi a unei noi conduceri a formaţiunii.

Cei peste 1000 de delegaţi trebuie să-i aleagă pe cei 33 de membri ai Biroului Politic Executiv. S-au depus peste 60 de candidaturi.

Pentru funcţia de preşedinte singurul candidat este Călin Popescu-Tăriceanu, care va avea o echipă formată din 17 vicepreşedinţi.

Mesajul lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru membrii formaţiunii a fost acela că ALDE poate deveni cel mai important partid de centru-dreapta, a treia forţă politică din România.

Drumul este dificil, dar prin muncă şi curaj, se pot obţine rezultatele dorite - mai spunea Călin Popescu-Tăriceanu, care nu a omis să-i critice pe cei care au atacat ALDE din interior şi l-a dat ca exemplu pe fostul copreşedinte Daniel Constantin, care a pierdut sprijinul partidului şi a fost remaniat din guvern după ce a criticat modul în care se iau deciziile în ALDE.

Daniel Constantin nu a participat la Congres, pe care, de altfel, l-a contestat în instanţă şi despre care spunea că este nestatutar şi serveşte intereselor unui singur om. Continuă procedura de vor, vom reveni cu rezultatele.

UPDATE 1 -ora 17.00 Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţine eliminarea venitului minim garantat pentru cei care pot munci, dar nu vor. formaţiunii este dinamizarea forţei de muncă.

El a declarat, în cadrul Congresului, că una dintre priorităţile formaţiunii este dinamizarea forţei de muncă.

"Presa a prezentat zeci şi sute de cazuri de oameni care refuzau slujbe pentru că preferau să trăiască din venitul minim garantat. Ei bine, ALDE va susţine eliminarea venitului minim garantat pentru cei care pot munci, dar nu vor să o facă. Responsabilitatea este pe umerii fiecărui cetăţean, nu doar pe umerii statului. Rolul statului este să ofere oportunităţi şi să garanteze drepturile şi libertăţile. Oferim oportunităţi, inclusiv prin creşterea salariului minim, astfel încât cei care muncesc să aibă şi un trai decent", a spus el.

Delegaţii la Congresul ALDE vor alege astăzi o nouă conducere. Călin Popescu-Tăriceanu este singurul candidat la şefia formaţiunii, ne-a informat redactorul nostru Amalia Bojescu.

UPDATE -ora 13.00.Cei peste o mie de delegaţi, prezenţi la congresul de la Palatul Parlamentului, îi vor alege şi pe cei 17 vicepreşedinţi ai formaţiunii.

Până acum, cei prezenţi au adoptat mai multe soluţii privind drepturile cetăţeneşti, statul de drept şi rolul României în configuraţia europeană.

În ziua alegerii unei noi conduceri, Călin Popescu-Tăriceanu - singurul candidat la şefia ALDE, le-a transmis delegaţilor că va susţine viziunea liberală a formaţiunii, dar va continua, alături de partenerii de guvernare, să pună în practică măsurile care au dus la creşterea economică.

"Congresul nostru nu presupune doar alegerea unei conduceri ALDE şi trebuie să fie o trambulină care propulsează partidul nostru, pentru a deveni cel mai puternic partid de centru-dreapta dim România, devansând PNL-ul. Este anul în care trebuie să arătăm tuturor că ALDE este un partid puternic, care propune o viziune ce se bazează pe apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, respectiv pe creştere şi

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, i-a îndemnat pe memrii de partid să-şi asume proiectele în care cred, să se bazeze pe idealuri şi pe valori, şi nu pe funcţii.

În acest context, el a criticat atacurile venite din partea unor membrii de partid, precizând că îl doare trădarea fostului partener din conducerea ALDE, Daniel Constantin.

Acesta din urmă nu participă la congresul pe care-l consideră nestatutar şi a cărui convocare a contestat-o în instanţă.

Formaţiunea îşi va alege noua conducere, după ce a aprobat deja cu majoritate de voturi modificarea statutului partidului.

Ieri, peste o mie de delegaţi din toate cele 47 de filiale ALDE, prezenți la Palatul Parlamentului, la congresul partidului, au fost convocaţi la această oră pentru validarea propunerilor de modificare a statutului formațiunii.

De la tribuna Congresului, copreşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, amintea că mai multe organizaţii au cerut convocarea acestui congres.

Acestea solicitau ca actuala conducere bicefală să fie schimbată.

"Membrii Biroului Politic Executiv sunt în număr de 33 - 17 vicepreședinți, 16 membri și 12 membri supleanți. Alegerea se va face în mod liber, nu există listă, se depun candidaturile și în ordinea descrescătoare a voturilor vor fi stabiliți cei care devin membrii în Biroul Politic Executiv. Primii 17 vor deține funcția de vicepreședinte, următorii 16 funcția de membru", preciza ieri Tăriceanu.

Decizia de convocare a Congresului ALDE a fost contestată în instanță de celălalt copreședinte al formațiunii, Daniel Constantin, pe motiv că ar fi nestatutară.

Neînțelegerile dintre copreședinţii au apărut luna trecută, când Daniel Constantin a denunțat public modul în care Călin Popescu-Tăriceanu conduce partidul.

Tot atunci, lui Daniel Constantin i-a fost retras sprijinul politic şi a fost remaniat din guvernAutor:
Alexandra Cristea
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
22 Aprilie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza