Continuă audierea miniștrilor din Guvernul Orban 2

Comisiile parlamentare de specialitate continuă astăzi audierea miniştrilor propuşi să facă parte din Guvernul Orban 2.

Adăugat: 18 Februarie 2020
Ultima actualizare:18 Februarie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul economiei, Virgil Popescu, răspunde întrebărilor senatorilor şi deputaţilor, el fiind şi cel care a deschis a doua zi a audierilor, din cele trei rezervate acestei proceduri.

Audierea a început cu o prezentare a noilor direcţii din programul de guvernare.

Printre priorităţile menţionate de Virgil Popescu se numără promovarea criteriilor de guvernanţă corporativă în companiile din subordinea ministerului, reorganizarea Romarm, o politică energetică orientată către eficienţă energetică şi protejarea consumatorului vulnerabil, listarea Hidroelectrica, însă cu păstrarea controlului statului asupra societăţii, relansarea programului privind energia nucleară, dezvoltarea şi reabilitarea destinaţiilor turistice româneşti, digitalizarea şi măsuri pentru repatrierea forţei de muncă specializată.

Preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a precizat că cea mai mare problemă problemă, mai ales în sectorul energiei, este cea a competenţei, a calităţii resursei umane în companiile de stat şi a menţionat un proiect de lege care prevede că cei care urmează a face parte din consilii de administraţie sau adunări generale ale acţionarilor trebuie să aibă minimum şapte ani de expertiză profesională în domeniu.

Printre alte aspecte menţionate de parlamentari se numără cele legate de situaţia Elcen, a Companiei Naţionale a Uraniului, de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, de definirea consumatorului vulnerabil, de reorganizarea complexelor energetice Oltenia şi Hunedoara.

Procedura adoptată în cadrul audierii este aceea de a se adresa toate întrebările şi abia apoi candidatul propus pentru funcţia de ministru să răspundă. Atât deocamdată, de aici.

Astăzi vor mai fi audiaţi alţi şase miniştri propuşi să facă parte din Cabinetul Orban 2.

Ieri au primit aviz negativ trei miniştri din patru.

Nicolae Ciucă, actualul ministru interimar al apărării, este singurul care a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate.

Florin Cîţu, propus pentru a ocupa din nou portofoliul de ministru al finanţelor, nu şi-a convins colegii parlamentari.

Şi ministrul demis al afacerilor interne, Marcel Vela, propus pentru un nou mandat, a fost respins de comisiile de specialitate.

După ce a aflat rezultatul votului din comisie, Marcel Vela a spus că votul a fost unul politic şi a pledat pentru alegeri anticipate.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza