Consultări România-NATO-SUA în privinţa Bazei militare de la Deveselu

Statele Unite, NATO şi România se consultă în prezent pentru a se asigura că baza de la Deveselu este bine protejată de mai multe tipuri de ameninţări inclusiv teroriste, a anunţat adjunctul secretarului american de stat, Frank Rose.

Adăugat: 8 Octombrie 2015
Ultima actualizare:8 Octombrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: mae.ro
trimite pe mail

Frank Rose a precizat că scutul antirachetă este în continuare destinat să blocheze eventuale ameninţări iraniene, pentru că programul de rachete balistice al Teheranului nu a fost negociat în cadrul recentului acord nuclear.

Oficialul american a anunţat că la baza de la Deveselu totul decurge conform planului şi cu bugetul necesar alocat.

La întrebarea Radio România dacă elementele scutului de la Deveselu sunt deja operaţionale, Frank Rose a spus că nu aceasta este concluzia sa.

"Eu nu văd lucrurile aşa, vom declara capacitatea tehnică iniţială atunci când Agenţia pentru apărare antirachetă care construieşte efectiv baza o va transfera operatorilor militari, şi anume comandamentului american din Europa. Încă nu ştim dacă rachetele interceptoare vor sosi luna aceasta, dar despre asta vorbim când spunem că baza va fi operaţională până la sfârşitul acestui an. Ea va fi gata, dar apoi urmează teste ca să ne asigurăm că militarii o pot folosi", a spus Frank Rose.

Ministrul de externe Bogdan Aurescu a explicat că scutul antirachetă nu doar oferă protecţie României, dar şi descurajează eventuale atacuri.

"Aceste decizii au fost bazate pe o serie întreagă de studii şi de analize de specialitate, inclusiv pe informaţii specifice. Există un număr întreg de entităţi statale şi nestatale, peste 30 de astfel de cazuri, în care s-a identificat preocuparea pentru a obţine sau pentru a dezvolta o tehnologie balistică. Astfel de grupuri se găsesc inclusiv în Orientul Mijlociu. Cu atât mai mult, proiectul scutului antirachetă este necesar". a spus Aurescu.

Adjunctul secretarului de stat Frank Rose a avertizat că SUA încep să îşi piardă răbdarea cu Rusia, care încalcă flagrant tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune.

Frank Rose a explicat că deşi prima opţiune este diplomaţia, SUA vor face tot posibilul ca Rusia să nu obţină avantaje în această chestiune, iar Washingtonul nu exclude un potenţial răspuns militar şi sancţiuni, dar toate acestea vor fi stabilite cu aliaţii, inclusiv cu RomâniaAutor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
8 Octombrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza