Consultări la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier

La ora 15.00, la Palatul Cotroceni, au început consultările pentru desemnarea unui nou premier. Discuțiile s-au încheiat în jurul orei 19.00 cu reprezentanții minorităților naționale.

Adăugat: 26 Iunie 2017
Ultima actualizare:26 Iunie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE 18.50 Consultările de la Palatul Cotroceni s-au încheiat cu reprezentanții  minorităților naționale.

Ei au precizat că așteaptă decizia președintelui Iohannis în privința premierului și abia apoi se vor pronunța.

"Grupul nostru parlamentar aşteaptă decizia preşedintelui şi să vedem, în funcţie de decizia domniei sale, dacă vom avea un cabinet, cum o să arate el. Dacă nu, ce este de făcut mai departe. Asta este tot ce pot să vă declar. Nu, evident că nu am avut niciun fel de propunere de prim-ministru, ar fi absurd ca un grup mic să vină cu o asemenea propunere, pentru că nu are cum să întrunească o majoritate. Deci a fost o discuţie de informare reciprocă", a spus liderul grupului Varujan Pambuccian.

UPDATE 18.30 Reprezentanții UDMR au încheiat consultările cu președintele Iohannis.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu exclude o colaborare parlamentară punctuală cu coaliția PSD - ALDE.

"Noi nu excludem să susţinem guvernul la învestitură şi să avem o colaborare parlamentară în continuare foarte punctual, pentru că - şi aici intru în al doilea subiect despre care am discutat cu domnul preşedinte Iohannis - fiindcă relaţia majorităţii cu minorităţile etnice, în cazul nostru cu comunitatea maghiară, este de actualitate, dar nu se rezolvă de la o zi la altă şi trebuie să purtăm un dialog, în primul rând cu cei care se află la guvernare", a susținut Kelemen Hunor.

AUDIO Kelemen Hunor:

UPDATE ora 18.00 Președintele PMP, Traian Băsescu, declară că partidul său a avut o propunere pentru funcţia de prim-ministru.

"Propunerea este Siegfried Mureşan, europarlamentar, şi sigur că îl comparăm cu propunerea pe care a făcut-o alianţa PSD-ALDE", a spus Traian Băsescu.

AUDIO Traian Băsescu:

UPDATE 17.20  Reprezentații USR declară, la ieșirea de la consultările cu președintele Iohannis, că nu susțin sub nicio formă un guvern PSD.

"Nu vom susţine sub nicio formă un guvern PSD, cu atât mai puţin nominalizarea domnului Tudose, despre care ştim că este dovedit de plagiat. Suntem dispuşi să susţinem un guvern non-PSD, cu anumite condiţii. Condiţiile pe care noi le impunem sunt: continuarea luptei anticorupţie, nominalizarea unui ministru la justiţie din partea USR sau din afara USR, dar care să garanteze că nu se atinge nimeni de justiţie, şi modificarea Legii eletorale şi anume, alegerea primarilor în două tururi", a declarat vicepreședintele USR, Elek Levente.

UPDATE ora 17.00 Liderul PNL, Ludovic Orban, a spus, după consultările de la Palatul Cotroceni, că PNL este pregătit pentru guvernare, dar doar dacă va fi sprijinit de o majoritate parlamentară, lucru care nu a putut să fie realizat.

"În discuţiile, negocierile pe care le-am purtat cu formaţiunile politice, altele decât PSD, nu s-a reuşit degajarea unei majorităţi, din diferite motive şi din diferite poziţii. Ca atare, aşteptăm decizia preşedintelui", a spus Ludovic Orban.

AUDIO Ludovic Orban:

Acum, la consultări se află reprezentanţii USR, la ora 17:30 va veni PMP, de la 18, UDMR şi de la 18:30, grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

UPDATE ora 16.00 La Palatul Cotroceni au loc, la această oră, consultările şefului statului cu reprezentanţii partidelor parlamentare pentru desemnarea unui nou premier, după demiterea, prin moţiune de cenzură, a cabinetului Grindeanu.

La această oră, preşedintele Klaus Iohannis are întâlnire de consultare cu PNL.

Înaintea liberalilor a fost coaliţia PSD-ALDE, reprezentată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Cei doi au plecat după aproximativ 20 de minute, fără să facă declaraţii, transmite redactorul RRA, Carmen Gavrilă.

PSD-ALDE a anunţat deja că alegerea coaliţiei este Mihai Tudose, fost ministru al economiei în guvernul Grindeanu.

Vom afla dacă Mihai Tudose corespunde din punctul de vedere al preşedintelui profilului de premier pe care preşedintele l-a schiţat recent, adică un om integru, fără probleme penale şi cu o majoritate parlamentară în spate care să fie probată prin vot.

UPDATE ora 15.00 Consultările au început cu PSD şi ALDE, partide care au fost primite împreună.

Delegaţia lor a fost condusă de preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi de liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Mihai Tudose este propunerea de premier pe care a făcut-o astăzi PSD la consultările cu şeful statului.

Vezi programul consultărilor

De la ora 16:00 va veni la Palatul Cotroceni PNL, ora 17:00 Uniunea Salvaţi România, 17:30 Partidul Mişcarea Populară, 18:00 Uniunea Democrată a Maghiarilor din România  şi de la ora 18:30 Grupul Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.

După aceste consultări aşteptăm ca preşedintele Klaus Iohannis să facă o declaraţie de presă în care ar putea să anunţe premierul desemnat sau să prezinte un calendar pentru a analiza propunerile care au fost făcute în cadrul consultărilor.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
26 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza