Constantin: Scăderea TVA la pâine nu va fi discutată cu FMI în ianuarie

Ministrul Daniel Constantin a spus că reducerea TVA la 9% pentru pâine ar putea fi introdusă începând din a doua parte a anului, dar că nu va fi discutată, în luna ianuarie, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional.

Adăugat: 15 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:15 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, marţi, că măsura reducerii TVA la 9% la pâine ar putea fi introdusă experimental în al doilea semestru din 2013 şi nu constituie o discuţie cu FMI în luna ianuarie, arătând că prin această măsură se urmăreşte reducerea evaziunii fiscale.
    
"Am făcut calcule, avem câteva cifre pe care le supunem atenţiei. E o discuţie destul de avansată între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor (...) propunerea este să introducem undeva pe parcursul anului 2013, cel mai probabil în al doilea semestru, experimental la pâine, pentru tot lanţul de producţie, un TVA redus de 9% - asta înseamnă la cereale, la morărit şi panificaţie la acele produse destinate exclusiv consumului de pâine, pentru că acolo se înregistrează o evaziune fiscală foarte mare", a precizat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a spus că, în prezent, evaziunea fiscală în acest domeniu este de 70%, iar prin reducerea TVA ar creşte baza de impozitare şi s-ar putea compensa acele sume care nu s-ar încasa la bugetul de stat.

"Eu cred că prin reducerea evaziunii fiscale am putea compensa foarte uşor aceste sume. Dacă această măsură experimentală va avea succes, am putea să o extindem şi la alte produse", a spus Constantin, precizând că dacă se va reduce evaziunea de la 70% la 20% acesta ar fi un "proiect de succes".

Reducerea TVA la pâine "ar aduce venituri suplimentare de circa 100 de milioane de lei"   
    
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a susţinut că reducerea TVA la 9% pentru pâine ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat de circa 100 de milioane de lei.
    
"Reducerea TVA la alimentele de bază este şi rămâne o prioritate a guvernării USL, dar şi a mea. Suntem în discuţii avansate pentru introducerea unui program pilot de reducere a TVA la 9% pentru pâine, şi aici mă refer la tot lanţul, de la cereale până la producţie şi panificaţie. (...)Estimăm că vom colecta la buget circa 100 de milioane de lei odată cu introducerea acestei măsuri", a afirmat el.

Constantin: Măsura reducerii TVA la pâine, discutată cu FMI când se va negocia un nou acord
    
Ministrul Constantin a mai spus că reducerea TVA la pâine nu va constitui o discuţie cu FMI în luna ianuarie şi că va fi o discuţie probabil când se va negocia un nou acord, în martie-aprilie.
    
"Sunt foarte multe calcule care trebuie finalizate, evaluări asupra impactului introducerii acestei măsuri. După ce vom termina, probabil în luna martie-aprilie, când vom discuta cu FMI, vom pune pe masa discuţiilor şi această temă", a precizat el.
    
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa USL, că intenţionează să pună în aplicare un proiect-pilot pentru reducerea TVA la alimentele de bază, în 2013 existând propunerea pentru reducerea taxei în cazul pâinii, dar care să nu se aplice unor produse de panificaţie precum cozonacul.
    
Primul ministru a mai precizat că s-a hotărât să aplice această măsură la pâine pentru că este un produs unde este o "uriaşă evaziune fiscală", dar şi pentru că este un produs extrem de consumat în România, această măsură având "o anumită semnificaţie".Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
15 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza