Consiliul de Administrație al SRR nu susține inițiativa privind eliminarea taxei radio-tv

Eliminarea taxei radio-tv modifică radical existenţa autonomă şi independentă a serviciilor publice de media, se arată într-un comunicat al CA al SRR.

Adăugat: 20 Octombrie 2016
Ultima actualizare:20 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune transmite, într-un comunicat de presă, că nu susţine iniţiativa legislativă privind eliminarea unor taxe, între care cea pentru radio şi televiziune.

Eliminarea taxei radio-tv modifică radical existenţa autonomă şi independentă a serviciilor publice de media, se arată în comunicat.

Valoarea de 2,5 lei este cea mai scăzută din Europa, iar taxa pentru serviciul public de radiodifuziune este principala sursă de finanţare a SRR.

VEZI COMUNICATUL DE PRESĂ

Conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune mai spune că este insuficient fundamentată eliminarea acestei taxe, că nu se face nicio precizare cu privire la regimul juridic al SRR, dacă finanţarea se va face de la buget şi că nu sunt estimate sumele pe care guvernul le va aloca.

Nu se ştie nici care este impactul editorial al unei asemenea subordonări financiare şi nici în ce măsură s-ar mai putea vorbi de independenţa editorială în aceste condiţii, se mai arată în comunicat.

Documentul a fost transmis către Preşedinţia României, Parlament, Guvern, partidele politice, Avocatul Poporului, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Naţional al Audiovizualului, ambasadele ţărilor Uniunii Europene şi SUA, dar şi către Academia Română.

TVR: Păstrarea abonamentului radio-tv ca  principală sursă de finanţare

Şi Consiliul de Administraţie al TVR susţine păstrarea abonamentului radio-tv ca principală sursă de finanţare.

Potrivit unui comunicat, eliminarea taxei şi finanţarea Televiziunii Române, în principal din fonduri de la bugetul de stat, ar afecta misiunea publică a instituţiei şi ar crea premisele unei puternice dependenţe faţă de factorii politici. Iniţiativa legislativă depusă la Parlament a determinat îngrijorare inclusiv la nivel internaţional.

Directorul juridic al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune, Richard Burnley, aflat zilele acestea la Bucureşti, a declarat că finanţarea serviciilor publice de radio şi televiziune de la bugetul de stat este cea mai rea soluţie posibilă şi a cerut Parlamentului României să nu voteze această măsurăAutor:
Radio România Actualităţi
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza