Consens politic pentru Codul Fiscal. TVA de 20 la sută din 2016

Partidele parlamentare au căzut de acord asupra scăderii TVA şi eliminării unor taxe şi impozite.

Adăugat: 20 August 2015
Ultima actualizare:20 August 2015

Politica Romaneasca
Foto: gov.ro Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor
trimite pe mail

Partidele parlamentare au discutat, astăzi, despre amendamentele pe care le vor aduce la dezbaterile din legislativ asupra noului Cod fiscal, trimis parlamentului spre reexaminare de către şeful statului.

Ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, care a reprezentat PSD la această întâlnire, a declarat la final, că s-a discutat tehnic şi aplicat pe fiecare măsură în parte.  

Acesta a precizat că s-a ajuns la un consens politic, cel puţin asupra a două măsuri.

"S-a ajuns la un consens, la acest nivel cel puţin, vizavi de amânarea a două măsuri. În primul rând TVA va fi la 20% de la 1 ianuarie 2016, iar de la 1 ianurie 2017 de 19%. Şi o a doua măsură propusă de PNL a fost aceea de a amâna pentru un an de zile eliminarea supraaccizei pentru 2016, urmând ca acest lucru să se întâmple din 2017. Acestea au fost cele două măsuri propuse de PNL. De asemenea, s-a solicitat ca în parlament să facem o informare trimestrială din partea guvernului vizavi de modul în care execuţia bugetului se realizează pentru a şti exact că într-adevăr ţinta de deficit este cea pe care ne-o asumăm să fie şi respectată", a explicat Teodorovici. 

Ministrul de Finanţe a mai precizat că deficitul bugetar va fi de două procente în urma aplicării prevederilor din noul Cod Fiscal.

Liberalii, cei care iniţial cereau TVA de 19 la sută, au fost reprezentaţi la consultările de la Palatul Parlamentului de către fostul ministru, Eugen Nicolăescu şi secretarul gerenal al partidului, Marian Petrache.

Eugen Nicolăescu a anunţat că săptămâna viitoare în Parlament, partidele politice vor vota conform angajamentului luat astăzi.  

"România se apropie prin aplicarea Codului fiscal de angajamentul internaţional referitor la deficitul bugetar angajat prin tratatul fiscal. România are, începând cu acest cod fiscal, garantate o serie de prevederi care asigură mediului de afaceri o dezvoltare sănătoasă. România are prin acest cod fiscal asigurate condiţii de competitivitate în ceea ce ce înseamnă politică fiscală cu alte ţări din UE", a afirmat liderul PNL.  

UNPR, iniţiatorul consultării de azi, ca şi UDMR susţin şi ele toate aceste modificări aduse Codului Fiscal.

Eugen Nicolicea, vicepreşedintele UNPR, deputatul Eugen Nicolicea, a declarat că au decis ca TVA să fie scăzut în două etape, de la 1 ianuarie 2016 la 20%, iar de la 1 ianuarie 2017 la 19%.

"Am decis de comun acord să facem o serie de amendamente la Codul fiscal. Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA  în prima treaptă la 20%, intrarea în vigoare o dată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi după aceea, de la 1 ianuarie 2017 scăderea va fi la 19%", a arătat acesta.

Singura formaţiune care doreşte un TVA de 19% este ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

De aceea, luni va mai avea loc o discuţie politică în cadrul coaliţiei de guvernare din care acest partid face parte.

AUDIO Declaraţiile integrale ale reprezentanţilor partidelor, pe prima pagină în playerul AUDIOAutor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Alina Bordeiaşu
Adăugat:
20 August 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza