Consens între patronate şi sindicate pe legile muncii

Sindicatele şi patronatele şi-au pus semnătura pe propunerile de modificare a legilor muncii şi depun un document comun la Guverm.

Adăugat: 21 Ianuarie 2011
Ultima actualizare:21 Ianuarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cele cinci mari confederaţii sindicale Cartel Alfa, CNSLR Frăţia, BNS, CSDR şi Meridian împreună cu patru organizaţii patronale CONPIROM, UGIR 1903, Confederaţia patronală din Industrie, Servicii şi Comerţ şi UNPR au semnat, vineri,  propunerile de modificare ale Legii partenerilor sociali, Legea conflictelor de muncă, a contractelor colective de muncă şi comitete sectoriale, precum şi a modificării Codului Muncii în forma convenită de comun acord pentru a fi prezentată primului ministru.


Documentul a fost semnat de toate organizaţiile reprezentate în comisia tehnică şi a fost depus la Guvern.

Varianta de acte normative supuse atenţiei Guvernului reprezintă, în opinia semnatarilor, cea mai bună formă de protejare atât a angajatului, cât şi a angajatorului, în raporturile de muncă.
    


"Ne interesează foarte mult structurarea negocierii contractelor colective pe sectoare de activitate. Astăzi (n.r.vineri) , activităţi dintr-un sector sunt negociate de către angajatori care nu au de-a face cu sectorul respectiv, de aceea până acum toate aceste legi nu s-au putut aplica", a afirmat Adrian Isvoranu, secretar general al Confederaţiei patronatelor din Industrii, Servicii şi Comerţ.
    

Documentele vor fi supuse dezbaterii alianţei de guvernământ, iar miercuri vor fi prezentate în forma agreată într-o întâlnire cu partenerii sociali.


Secretarul general al Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, Ion Albu, a arătat că elementele cu care sindicatele şi patronatele nu au fost de acord se referă, în principal, la unele care ar contraveni reglementărilor europene în domeniu.


Ar fi vorba, de exemplu, de propunerile legate de flexibilizarea pieţei muncii.

"Mărirea perioadei de probă pentru  lucrători, o modificare a perioadei de preaviz în cazul încetării contractelor de muncă, vizează chestiuni legate de detaşarea lucrătorilor. Astea sunt, în opinia dânşilor, metode de flexibilizare în principiu a relaţiilor de muncă şi contractului individual de muncă", a declarat Ion Albu. O parte din reprezentanţii patronilor însă care fac parte din Alianţa Confederaţiilor Patronale şi-au declarat sprijinul pentru  proiectul Guvernului, fapt ce a creat tensiuni la începutul săptămânii în timpul negocierilor.


Miza legilor muncii, relaţiile dintre angajat şi angajatorInvitat la Televiziunea publică, el a enumerat printre avantajele propunerilor pe care le susţine: amenzi mult mai mari pentru angajatorii care nu înregistrează orele de muncă sau obligativitatea de a nu depăşi norma de opt ore, cu excepţia cazurilor când depăşirile sunt trecute în contractul colectiv de muncă.  


El a precizat că miza o reprezintă piaţa muncii şi relaţiile dintre angajat şi angajator, având în vedere situaţia internaţională bulversată de pe piaţa muncii.


Potrivit ministrului, dificultăţile apărute în negocierile din ultimele zile au fost induse voit, pentru a dinamita întâlnirile cu specialiştii din comisiile tehnice care au lucrat la noul proiect.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
21 Ianuarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza