Conflictul din estul Ucrainei se agravează

Conflictul din estul Ucrainei pare să se agraveze, cu informaţii tot mai alarmante de pe linia frontului şi intensificări ale eforturilor diplomatice care cel puţin până acum nu au produs rezultate.

Adăugat: 20 Februarie 2022
Ultima actualizare:21 Februarie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Pe teren, evacuare a zeci de mii de civili din regiunile separatiste ucrainene a continuat în ritm accelerat către Rusia, în timp ce luptele dintre armata Ucrainei şi separatişti s-au intensificat.

"Tensiuni extreme" - titrează France Presse. În paralel, Rusia şi Belarusul au anunţat că trupele comune din Belarus nu se retrag astăzi, aşa cum era prevăzut, ci rămân în continuare din cauza tensiunilor Rusiei cu Occidentul.

La Conferinţa anuală pe teme de securitate de la München, premierul Boris Johnson a anunţat că Moscova ar pregătit ceea ce ar putea fi cel mai mare război din Europa de după 1945 şi a chemat din nou Occidentul la unitate.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, care execută astăzi un adevărat tur diplomatic de forţă, a discuta la telefon cu preşedintele Vladimir Putin.

Acesta a acuzat Ucraina de agravarea situaţiei din Donbas şi a cerut NATO şi Statelor Unite să ia de data aceasta în serios solicitările de securitate ale Rusiei.

Putin a estimat că livrările de arme şi muniţii occidentale către Ucraina încurajează Kievul către o soluţie armată a conflictului cu separatiştii. Vladimir Putin şi Emanuel Macron au fost de acord să intensifice eforturile diplomatice pentru ajungerea la un armistiţiu în estul Ucrainei şi apoi pentru soluţionarea finală a crizei.

Anterior, preşedintele francez a vorbit la telefon şi cu omologul ucrainean. Volodimir Zelenski a cerut reluarea negocierilor cu Rusia sub egida OSCE şi instituirea de urgenţă a unui armistiţiu cu separatiştii.

Polonia, care deţine în prezent preşedinţia organizaţiei, a anunţat că va convoca o sesiune extraordinară a Consiliului Permanent al OSCE pe tema Ucrainei, care a cerut ca aceasta să aibă loc chiar mâine.

Tot astăzi, preşedintele Franţei va discuta telefonic cu preşedintele american, Joe Biden, şi cu cancelarul german Olaf Scholz.

Joe Biden a convocat pentru astăzi o rară întâlnire a Consiliului de Securitate Naţională pe tema crizei ucrainene şi o nou întâlnire a miniştrilor de externe americani şi rus a fost programată pentru joi, 24 februarie.#HUN.Autor:
Laurenţiu Văduva
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
20 Februarie 2022
Ultima actualizare:
21 Februarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza